Razoružavanje Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) počet će u srijedu popisivanjem oružja koje je u rukama te gerile s kojom je prošle godine postignut mirovni sporazum, objavila je vlada u utorak.

U srijedu će početi razoružanje, koje uključuje popisivanje i uništavanje oružja, rekao je visoki povjerenik za mir Sergio Jaramillo, prenosi AFP.

Mirovni sporazum predviđa da borci FARC-a postupno predaju oružje vladi. U srijedu bi trebali predati 30 posto arsenala prema utvrđenom rasporedu, ali te operacije kasne zbog logističkih problema okupljanja članova FARC-a, naglasio je Jaramillo koji je dodao da rok predaje oružja neće biti promijenjen.

Ujedinjeni narodi će kontrolirati proces razoružanja, potvrdio je na konferenciji za novinare čelnik FARC-a Ivan Marquez.

Oko 6900 boraca FARC-a, gerilske skupine nastale 1964., okupilo se 18. veljače, umjesto krajem prosinca, kako je bilo početno predviđeno u 26 područja zemlje, gdje se trebaju demobilizirati pod nadzorom UN-a.

Kolumbija namjerava okončati oružani sukob dulji od pola stoljeća u koji je bilo uključeno tridesetak gerilskih, paravojnici i snage reda, u kojem je poginulo najmanje 260.000 ljudi, više od 60.000 je nestalo i 6,9 milijuna je raseljeno. Vlada je u veljači pokrenula mirovne pregovore s posljednjom aktivnom pobunjeničkom skupinom u Kolumbiji, Vojskom nacionalnog oslobođenja (ELN).

Komentiraj