Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos u ponedjeljak je rekao kako će mirovni sporazum s marksističkom gerilskom skupinom FARC donijeti ekonomski rast zemlji. “Rat je uvijek skuplji od mira”, rekao je Santos u intervjuu za BBC.

Santos će sa vođom FARC-a, Timoleonom Jimenezom, poznatim kao Timochenko, potpisati mirovni sporazum kasnije u ponedjeljak. Santos napominje kako će trebati dosta vremena da se kolumbijsko društvo oporavi od pet desetljeća konflikta.

Dodao je kako je dugotrajni konflikt uvelike utjecao na kolumbijsko društvo. “Izgubili smo i suosjećanje. Zemlja koja je 50 godina u ratu je zemlja koja je uništila mnogo svojih vrijednosti”, rekao je Santos.

Mirovni je sporazum dogovoren nakon gotovo četiri godine pregovora, koji su održani u glavnom gradu Kube, Havani. “Potpis na sporazumu je jednostavno kraj konflikta. A tek tada počinje težak posao – rekonstrukcija naše zemlje”, rekao je. Ipak, mirovni će sporazum biti proveden ako ga potvrdi većina kolumbijskih birača na referendumu koji će se održati u nedjelju. Santos je uvjeren da će većina Kolumbijaca glasati za sporazum. “Mir je pobjeda za sve”, istaknuo je.

U kolumbijskom je konfliktu poginulo oko 220 tisuća ljudi, a više od šest milijuna je razmješteno. Finalni sporazum objavljen je 24. kolovoza u Havani. Pet dana kasnije započeo je bilateralni prekid vatre. Mirovni sporazum potpisat će se večeras u povijesnom gradu Cartageni. Ukoliko sporazum prođe na referendumu, FARC će postati politička stranka i od sljedeće će se godine priključiti političkim procesima.

Komentiraj