Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Kolovoz u okrugu Osage” u subotu na 30. Gavellinim večerima

Na 30. Gavellinim večerima, koje u svojem jubilarnom izdanju do 13. listopada u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli donose pregled ponajboljih kazališnih ostvarenja protekle godine u Hrvatskoj i regiji, u subotu će biti izvedena drama “Kolovoz u okrugu Osage” u produkciji GDK Gavelle i režiji Slađane Kilibarde.

Nastala prema predlošku američkog dramatičara, glumca i scenarista Tracyja Lettsa, predstava “Kolovoz u okrugu Osage” mračna je drama o unutarobiteljskim patologijama ispričana uz obilje oporog humora i rezigniranog cinizma.

Radnja priče, za koju je Letts 2008. dobio Pulitzerovu nagradu, smještena je u vruće tjedne kolovoza 2007. a prati tri generacije žena disfunkcionalne obitelji Weston iz malog mjesta u Oklahomi.

Na samom početku priče obitelj se suočava prvo s nestankom, a potom i sa samoubojstvom svojeg ‘pater familiasa’, propalog pjesnika i alkoholičara Beverlyja.

Tri međusobno otuđene sestre obitelji Weston okupljaju se u obiteljskoj kući kako bi majci, paranoičnoj i neurotičnoj tabletomanki Violet koja ima tumor usne šupljine, pomogle prvo oko njegova nestanka, a potom i oko pogreba.

Kroz njihove se fino iznijansirane karaktere i minuciozno razrađene međusobne odnose razvija pažljivo istkana slojevita priča o jednoj obitelji razdiranoj obiteljskim patologijama koje svoje korijene vuku iz prošlosti.

  • Oca utjelovljuje Zoran Gogić, majku Anja Šovagović Despot, a sestre Bojana Gregorić Vejzović (Barbara), Antonija Stanišić Šperanda (Ivy) i Nela Kocsis (Karen). U predstavi još glume Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Ranko Zidarić, Jelena Miholjević, Darko Milas, Lukrecija Tudor i Đorđe Kukuljica.

S engleskog izvornika tekst je na hrvatski preveo Tomislav Kuzmanović, scenografkinja je Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo, a autori glazbe Pavle Miholjević i Jura Ferina.

Nakon izvedbe, u atriju kazališta bit će upriličen razgovor s umjetnicima koji će moderirati teatrologinja i dramaturginja Mira Muhoberac i Gavellina glumica Nataša Janjić.

Izvedbi će pak prethoditi čitanje dramskog teksta Dine Pešuta “L.U.Z.E.R.I.” u vlastitoj režiji. Čitanje je dio popratnog festivalskog programa kojim Gavella otvara vrata mladim dramskim piscima. Kostime i scenu autorski potpisuje Darinka Mihajlović a u čitanju će sudjelovati Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Domagoj Janković, Frano Mašković, Adrian Pezdirc i Pavle Vrkljan.

U nastavku festivala, u nedjelju 11. listopada publika će na pozornici teatra u Frankopanskoj moći pogledati “Heddu Gabler” Henrika Ibsena, u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i režiji Mateje Koležnik.

Komentiraj