KOLINDI STIŽE VUČIĆ Opsežne sigurnosne pripreme

hina

Dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za hrvatske sigurnosne službe jedan je od većih sigurnosnih izazova.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, u osiguranje srbijanskog predsjednika uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih sastavnica sigurnosnog sustava, od policije u odori i civilu, Uprave za posebne poslove sigurnosti, SOA-e, VSOA-e.

S obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićeva dolaska u Zagreb zakazane za ponedjeljak na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici na protuterorističkim odjelima koji provjeravaju sve osobe i skupine koje bi mogle ugroziti sigurnost srbijanskoga predsjednika.

Sav hodogram protokola i sigurnosni rizici koordiniraju se i u suradnji s nadležnim službama Republike Srbije i službi zaduženih za osiguranje srbijanskog predsjednika i zasad drže podalje od javnosti.

Razmjena informacija

Ilustrira to i podatak da ni iz Ureda predsjednice ni iz nadležnih gradskih službi nema odgovora na upit hoće li se na trasi kojom će proći Vučić na stupove javne rasvjete vještati zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb.

Procijenjeno je da bi protivnici Vučićeva dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih skupina to mogli iskoristiti kao priliku za paljenje srpskih zastava.

Već možda od nedjelje navečer ili od ponedjeljka u noći mogu se očekivati policajci u odori na trasi prolaska, kao i patroliranje obilježenih i neobilježenih vozila. U pripremi će biti i snajperski timovi ATJ Lučko, pripadnici interventnih postrojbi, deseci detektiva i tajnih agenata u civilu. Plan osiguranja davno je napravljen i sada se samo bruse posljednje pojedinosti.

Poseban tim hitne

MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći te će se morati raspolagati dostatnom količinom krvi krvne grupe kakvu ima i Aleksandar Vučić. To nije ništa neuobičajeno, nego standardna rutina u svim državničkim posjetima.

Komentiraj