KOLINDA NA SASTANKU S AUSTRALSKIM GUVERNEROM ‘Hrvatska nastoji pomagati hrvatskoj zajednici u Australiji u očuvanju hrvatske kulture i jezika’

HINA/ Mario STRMOTIÆ /ds

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u glavnom gradu Australije Canberri s glavnim guvernerom Australije Peterom Cosgroveom, priopćeno je iz ureda predsjednice.

Nakon srdačne dobrodošlice u Government Houseu Grabar-Kitarović je zahvalila domaćinu, australskom narodu i hrvatskoj zajednici u Australiji te je istaknula kako je počašćena biti prvom hrvatskom predsjednicom u državnom posjetu toj zemlji dvadeset i dvije godine nakon posjeta prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, priopćeno je. Predsjednica je australskom kolegi kazala kako je Hrvatska iznimno ponosna na australske Hrvate.

Naglasila je kako su Hrvatska i Australija dvije prijateljske države koje dijele zajedničke vrijednosti zapadnih demokracija, teže vladavini prava, poštivanju ljudskih prava i sloboda te rade na ostvarivanju održivog gospodarstva, istodobno brinući za okoliš i boreći se protiv klimatskih promjena.

Dodala je kako obje zemlje stoje rame uz rame u Afganistanu i brane svoje države, ali isto tako i globalni mir i sigurnost.

Predsjednica je posebno naglasila kako je ova godina od osobitog značaja za obje države jer se obilježava četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa, koji svakim danom sve više jačaju, što je poticaj daljnjem razvijanju i unaprjeđivanju hrvatsko-australskih odnosa.

„Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji dodatno je pridonijelo razvoju odnosa dviju država i jačanju suradnje te je time omogućilo daljnji razvoj i suradnju“, izjavila je.

Hrvatska nastoji pomagati hrvatskoj zajednici u Australiji u očuvanju hrvatske kulture i jezika. Njihova požrtvovnost u očuvanju nacionalnog identiteta i jačanju veza između dvaju naroda je izniman doprinos u učvršćivanju sveobuhvatnih hrvatsko-australskih odnosa.

Komentiraj