EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ ”Za dom spremni’ je stari hrvatski pozdrav’

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u razgovoru za RTL, prokomentirala je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ na mjestu koncentracijskog logora.

Upitana treba li konkretno pozdravu ‘Za dom spremni’ reći ne u javnom prostoru pa čak i kad govorimo o samom grbu udruge HOS, Kolinda je rekla kako je njen stav o tom pitanju jasan.

“Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana”, izjavila je.

“O tome ne bih donosila osobni sud, ja nisam povjesničar i imam svoj stav, voljela bi da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku”, rekla je predsjednica.

Komentiraj