GRABAR KITAROVIĆ Neću dopustiti odugovlačenje i ultimatume koji iritiraju javnost

FaH

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je konferenciju za novinare, povodom jučer održanih prijevremenih parlamentarnih izbora.

‘Hrvatska je još jednom dokazala da je država zrele demokracije i vjerujem da je iz izazova izašla još jača. Nakon upravo objavljenih rezultata izbora, želim čestitati svima koji su izabrani. Na svima vama je velika odgovornost za razvoj i stabilnost države i bolji život građana. Posebno čestitam relativnom pobjedniku Andreju Plenkoviću, HDZ-u i partnerima. Ovo predstavlja značajan demokratski iskorak jer je kampanja bila fokusirana na egzistencijalne probleme građana, a ne na podjele. No, slabi odaziv na izbore moramo shvatiti kao upozorenje svima da moraju vratiti povjerenje u političare.

Pred nama su izbori za sastavljanje nove Vlade o čemu ću odlučivati kad dobijem rezultate od DIP-a.

Neću dopustiti odugovlačenje i ultimatume koji iritiraju javnost, i nisu put prema izgradnji stabilne Vlade. Hrvatska nema vremena za nova nadmudrivanja. Treba nam odlučno vodstvo koje će osigurati gospodarski rast.

Vjerujem kako ću uskoro dobiti dokaz od natpolovičnoj potpori za sastavljanje novog Sabora i Vlade’, izjasnila se predsjednica, javlja N1.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u ponedjeljak popodne potpune rezultate prijevremenih parlamentranih izbora koji potvrđuju da je HDZ relativni izborni pobjednik, a da se nova hrvatska Vlada neće moći formirati bez koaliranja.
Od 151 mjesta u Hrvatskom saboru, HDZ je sam ili u koaliciji osvojio 61 zastupničko mjesto, izvjestio je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.
Narodna koalicija ima 54, Most 13, Živi zid s partnerima osam, IDS/PGS tri, Bandićeva Koalicija za premijera dva, HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića imaju po jedno zastupničko mjesto.
Srpsku manjinu u Saboru zastupat će Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević, mađarsku Robert Jankovics, talijansku Furio Radin, češku i slovačku Vladimir Bilek. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).
Nedjeljnim prijevremenim izborima odazvalo se 52, 59 posto birača, oko deset posto manje u odnosu na izbore u studenom 2015., Od 3, 76 milijuna, glasovalo je njih 1, 97 milijuna.(Hina)

Komentiraj