Matija Habljak/PIXSELL

“Kolinda, dođi na sud i vidi kako žive žene s 3000 kuna”

Sindikat lokalnih službenika predlaže predsjednici u prigodi Dana žena posjeti Općinski građanski sud u Zagrebu ili neko drugo pravosudno tijelo te da porazgovara sa ženama koje preživljavaju s nešto više od 3.000 kuna. Tako bi, poručuju, pokazala svoju odlučnost u naporima koje poduzima kako bi minimalna prosječna plaća dosegla 7.500 kuna, javlja N1.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je poručila kako bi se prosječna neto plaća trebala povećati na 7.500 kuna.

“Može li itko živjeti s minimalnih 3000 kuna? Moramo naći načina rasteretiti plaće, pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosječna neto plaća bude oko 7500 kuna. To je minimum do kojeg sam došla u razgovoru s našim ljudima diljem Hrvatske”, rekla je predsjednica na konferenciji Večernjeg lista.

Ta predsjedničina izjava bila je povod Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika da je na Međunarodni dan žena pozovu da posjeti žene koje u državnoj služi rade za jako niske plaće.

“Kako se živi s plaćom od 3.000 do 4.000 kuna pred mirovinu, mogle bi joj reći žene koje rade u pravosudnim tijelima, u kojima ih je (bez pravosudnih dužnosnika) 6.654 odnosno 85,85 posto, a njih nekoliko tisuća nalazi se u ‘platnom razredu’, razredu namijenjenom srednjoj stručnoj i nižoj spremi.

Radi se o službenicama koje obavljaju rudarske poslove sudskih upisničara i zapisničara kroz čije ruke godišnje prođu tone sudskih spisa, odnosno žene koje obavljaju referentske poslove, kao i namještenicama koje su ‘usidrene’ u prostoru iznad minimalne plaće”, navode u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

“Podjednako male plaće žena u javnoj upravi u djelatnostima poput zdravstva ili socijalne skrbi (oko 75.000 zaposlenih), u kojima također prevladavaju žene, uvećavaju se dodacima na odgovornost i uvjete rada u visini od 11 i 10 posto, ali u pravosuđu takvih dodataka nema, odnosno propisani su samo za radno mjesto sudskog referenta za ovrhu, tako da su žene sa SSS u pravosuđu u odnosu na žene u javnoj upravi u situaciji u kojoj se nalaze zaposleni u tekstilnoj industriji (također visoki udjel ženske radne snage), kao zaposlenici pri dnu ljestvice primanja u privatnom sektoru”, navodi se u priopćenju.

Sindikat Grabar Kitarović predlaže da u prigodi Međunarodnog dana žena posjeti Općinski građanski sud u Zagrebu ili neko drugo pravosudno tijelo i porazgovara sa ženama koje preživljavaju s nešto više od 3.000 kuna i tako, kako navode, postane još odlučnija u naporima koje poduzima kako bi minimalna prosječna plaća dosegla 7.500 kuna.

“One će joj sigurno pružiti podršku u tome”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Komentiraj