Koliko godišnjeg odmora je idealno da se čovjek odmori, ali ne ulijeni? Evo što kaže liječnik

Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine, u utorak je za ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ govorio o važnosti odmora za tijelo i mentalno zdravlje.

Govoreći o godišnjim odmorima, Mazalin je rekao da moramo biti svjesni da poslodavci ne daju naše godišnje odmore zato da bi se radnici odmarali i ne radili ništa, nego zato da bi njihov posao kasnije bio uspješniji.

“Pokazalo se da je desetak dana minimum za takvo nešto jer je potrebno nekoliko dana da se opustite i uopće shvatite da ste na odmoru, onda se par dana odmarate i nakon toga pomalo pripremate za posao. Idealno bi bilo 3 tjedna, nije loše ni četiri, međutim zanimljivo je da se pokazalo da godišnji odmori koji traju duže od četiri tjedna nisu preporučljivi jer se ljudi onda požele i ne vratiti na posao”, savjetuje ovaj liječnik obiteljske medicine.

Dodao je da su preporuke okvirne, ali četiri tjedna trebalo bi rasporediti tijekom godine – jedan odmor u komadu barem dva do tri tjedna i nekoliko kraćih odmora tijekom godine kako bi se zaposlenici mogli oporaviti i kako bi radni efekti bili najbolji. Ipak, ističe Mazalin, čini se da do većine poslodavaca ne dođe taj savjet liječnika-

Moderna tehnologija omogućuje da smo prisutni u cijelom svijetu u svakom trenutku pa posao nosimo sa sobom. Mazalin ističe da se radno vrijeme produžuje na skoro pa cijeli dan, što su problemi današnjice koji imaju posljedice po zdravlje.

“Zamka godišnjih odmora je što ih dugo iščekujemo i onda u želji da nadoknadimo sve propušteno ipak malo pretjeramo. Mladi previše tulumare, dođu iscrpljeni i treba im jedan oporavak nakon toga. Stariji nekad pretjeraju s fizičkim aktivnostima kojima se inače ne bave. Fizička aktivnost se apsolutno preporučuje, ali sve ima svoje granice koje kada pređemo može biti loše po naše zdravlje. Treba objektivno procijeniti svoje sposobnosti i ponašati se sukladno njima”, rekao je.

 

Komentiraj