FaH

KOLEKTIVNI UGOVOR: Počeli pregovori Vlade i sindikata javnih službi

Pregovori Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama započeli su u utorak popodne u sjedištu Matice hrvatskih sindikata, a uoči početka obje su strane izrazile vjeru u postizanje  dogovora.

Ministar rada Tomislav Ćorić novinarima je izjavio da su sindikalnoj strani predložili protokol i zamolili za njihove prijedloge te da pisani materijal pregovaračkog odbora sindikata do sada nisu dobili, a očitovao se samo Sindikat Preporod. Želimo znati je li to stav druge pregovaračke strane, kazao je.

Danas imamo čitav niz pitanja kojima ćemo se baviti, sindikalna strana nam je komunicirala svoje smjernice za pregovore u kojima, iz naše perspektive, postoje značajni nedostaci. Jedna od njih je da bi se prava iz TKU-a trebala primjenjivati smo na članove sindikata potpisnika TKU što je Vladinoj strani nedopustivo, jer su nam svi zaposlenici isti, kako u javnim tako i u državnim službama. Mislimo da se prava iz TKU-a trebaju primjenjivati na sve zaposlenike,istaknuo je Ćorić.

Upitan o sindikalnom prijedlogu da se TKU potpiše i primjenjuje još tri mjeseca dok se u potpunosti dovrše pregovori, Ćorić je rekao kako je taj prijedlog izlišan, jer je iz Ministarstva predloženo da se sva prava iz TKU-a produlje do 31. prosinca ove godine. Brinemo o zaposlenicima u javnim službama neovisno o prijedlogu koji je došao sa sindikalne strane i to putem pravilnika. Ono što je, čini mi se, rekao predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić da bi trebalo mijenjati oko 180.000 ugovora o radu jednostavno nije točno, ustvrdio je Ćorić. Vjerujem da će i o tome biti riječi na današnjem sastanku, dodao je Ćorić.

I ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izrazila je vjeru u zajedničko postizanje rješenja i dodala da to i jest cilj pregovora.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako očekuje da potpišu protokol o pregovorima i krenu pregovarati, što prije to bolje, jer se, kako je rekao, već poprilično kasni.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je kako od današnjeg sastanka prije svega očekuje promjenu percepcije, jer, kako je rekao, ovo nisu samo pregovori za školstvo nego za javni sektor. Očekujem jedan od sastanaka u nizu i ne očekujem da će se išta spektakularno dogoditi, rekao je Babić. Stav HLS-a je vrlo jasan – tražit ćemo potpisivanje postojećeg KU na tri mjeseca kako bismo osigurali dovoljno vremena za kvalitetne pregovore,a istodobno ono što smo Zakonom o radu prije imali, a sada je uništeno te osigurali produženu primjenu pravnih pravila. Želimo postići sigurnost zaposlenika u javnom sektoru i kvalitetne pregovore, pregovarat ćemo u dobroj vjeri i  i vidjet ćemo što će oni donijeti, kazao je Babić.

Po njegovom mišljenju protokol o pregovorima je alat za kupovanje vremena, poželjan je, ali nije nužan. Naš je stav vrlo jasan- ako se ne možemo brzo dogovoriti o protokolu ne treba gubiti vrijeme pregovarajući o njemu, naglasio je Babić.

Kategorički je odbio mogućnost daljnjeg odricanja sa sindikalne strane, jer kako je rekao – svijet ide naprijed i zašto bi se odricali i u čije ime, upitao je Babić dodavši kako je u društvu i gospodarstvu krenulo nabolje,a u zdravstvu je sve više posla i obveza,a sve manje izvršitelja.

Komentiraj