Kolektivni imunitet na koronavirus: Moskva će masovno testirati stanovništvo

Moskva, epicentar epidemije novog koronavirusa u Rusiji, najavila je u četvrtak pokretanje masovne kampanje testiranja kako bi odredili stvarnu razinu zaraženosti i nazočnosti antitijela među stanovništvom.

“Od petka će 70.000 stanovnika glavnog grada biti nasumično odabirano svaki treći dan za to istraživanje, jedinstveno u svijetu”, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na televiziji.

“U svakom trenutku ćemo točno znati koliko Moskovljana je zaraženo koronavirusom, i koliko ih je razvilo imunitet. I  najvažnije, koja je stvarna dinamika širenja bolesti”, dodao je gradonačelnik na svom blogu.

Njegova zamjenica za socijalna pitanja Anastazija Rakova je precizirala da tom kampanjom pokušavaju otkriti nazočnost antitijela, što je ključni element do postizanja “kolektivnog imuniteta”.

Rezultati će zatim biti priopćeni svakoj osobi uz liječničke preporuke, a globalni rezultati istraživanja bit će objavljeni i uzeti u obzir kada se bude donosila odluka o ublažavanju mjera ograničenja koja su na snazi u Moskvi do 31. svibnja.

Rusija je druga zemlja u svijetu po broju zaraženih. Ima ih preko 250.000 te 2300 umrlih.

Komentiraj