Kolarić: “Vrijeme je za najstrože mjere koje zemlja može podnijeti”

Sad je najbolje vrijeme za najstrože mjere koje Hrvatska može podnijeti, izjavio je za N1 epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić.

“Ja sam već prije mjesec dana zagovarao strože mjere i mislim da bi bilo manje oboljelih da smo ih ranije uveli, ali pustimo sad to. Cjepivo samo što nije. U sljedeća dva ili tri mjeseca moramo što više smanjiti štetu od ove epidemije i sad je najbolje vrijeme za najstrože mjere koje Hrvatska može podnijeti”, rekao je Kolarić i dodao da treba spriječiti svako nepotrebno okupljanje ljudi, koje nije posao ili škola. “Zadržavanje ljudi u zatvorenim prostorima treba minimizirati”, rekao je.

“Mi smo razgovarali prošli tjedan na Znanstvenom savjetu oko toga da ako u sljedećih nekoliko dana bude pritisak na bolnice, da će se donijeti novi set mjera. Svakako pozdravljam snažnije protuepidemijske mjere. Zabrinut sam situacijom i pritiskom na naše bolnice”, rekao je Kolarić, dodavši da će i unatoč mjerama u sljedeća dva ili tri tjedna pritisak na bolnice i dalje biti velik.

“Cilj nam je s ovim mjerama spriječiti da se takvi kapaciteti pune”, rekao je. U bolnicama su sad samo teško bolesni ljudi, rekao je, dodavši da bolnice imaju infrastrukturu i ljude koji su u nekim dijelovima Hrvatske na izmaku snaga te da su mjere potrebne zbog toga.

Treba tri do četiri dana da mjere zažive, inkubacija bolesti traje oko dva tjedna, tako da u sljedeća dva tjedna možemo imati porast zaraženih, a da se danas nitko ne zarazi, a nakon toga još tjedan dana nakon čega možemo očekivati pad, objasnio je Kolarić.

“Ne preporučam nikome sad nikakvo partijanje”, rekao je Kolarić. Govoreći o rastu, Kolarić je rekao da je Hrvatska možda tjedan dana imala eksponencijalni rast, ali da on po svojoj naravi ne može dugo trajati.

Komentiraj