Kolarić: “Ptanje je hoće li mjere koje su na snazi dovoljno smanjiti broj novooboljelih”

Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić u nedjelju je za Dnevnik HRT-a izrazioo zabrinutost jer neodgovorno ponašanje dovodi do preopterećenja zdravstvenog sustava.

“Da je moguće 2.000 zaraženih dnevno – moguće je. S 500 smo došli na 1.000 tako da nije nemoguće da i 2.000 dostignemo”, kazao je Kolarić dodajući da je pitanje hoće li mjere koje su na snazi dovoljno smanjiti broj novooboljelih.

U Hrvatskoj je u nedjelju 548 hospitaliziranih, u Sloveniji je gotovo popunjen njihov Sveučilišni klinički centar u Ljubljani. Češka pak ima dogovor s Njemačkom da bi mogla kod njih zbrinjavati pacijente. “S ovako ubrzanim porastom sustav može biti brzo ugrožen, poručio je Kolarić i naveo da je često razgovarao s kolegama iz Češče.

“Popunjenost je kapaciteta bolničkih kreveta i to što vam zdravstveni djelatnici budu na bolovanju – puno liječnika, puno sestara je u Češkoj zaraženo pa onda ne mogu ni raditi. U tom smislu sam zabrinut, s obzirom na ovako veliko povećanje, da bi se nama moglo dogoditi nešto takvo”, poručio je.

Kolarić kaže kako se ovog trenutka ne treba reaktivirati Arenu s dodatnim krevetima, ali upozorava da nije isključeno da neće trebati. Sve je veći broj oboljelih zdravstvenih radnika. “Ljudi imamo toliko koliko imamo, i sigurno će i ministarstvo zdravstva i stožer preraspodijeliti ljudi, ali ne možemo izmisliti ljude kojih nema”, kazao je.

Upitan možemo li očekivati strože mjere u Hrvatskoj od ovih koje su trenutno, Kolarić je kazao kako takve odluke donosi stožer te da vjeruje da ćemo morati postrožiti mjere.

U ponedjeljak u Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe, Stiglo je oko 200.000 doza cjepiva, ukupno imamo za sada 460 tisuća, a još oko 100.000 doza bismo trebali dobiti. “Trebalo bi biti dovoljno za ove koji su ugroženi, to su ovi stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije, korisnici domova za starije”, zaključio je Kolarić.

Komentiraj