Kolarić o Čistoći: “Ako se toliko povećaju plaće, rast će i cijena usluge”

Vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić u četvrtak je za Mediaservis komentirao štrajk radnika Čistoće u Zagrebu. Dio njihovih zahtjeva je ispunjen, no slijede pregovori o povećanju koeficijenta.

Kolarić je poručio da se svi mogu složiti da radnici Čistoće rade u teškim uvjetima, da nedostaje radne snage kao i da građani moraju dobiti uslugu koju uredno plaćaju. Osvrnuo se i na oporbu koja se obrušila na gradsku vlast. “Jedino kome je ova kriza potencijalno odgovarala je politička opozicija u gradu gdje se onda malo rejtinzi pokušavaju promijeniti”, rekao je.

Na pitanje brinu li ga zbog ovoga potencijalni novi, ilegalni štrajkovi u drugim granama Holdinga, Kolarić kaže kako je legitimno pravo radnika tražiti bolje uvjete rada, ali da se mora znati s kime se pregovara i držati se zakonskog okvira. Rekao je i da su ukidanjem agencijskog rada radnike stavili u bolji položaj nego što su imali do sada. “Sada se oni trebaju organizirati, sjest sa sindikatima, dogovoriti tko će ih predstavljati. Agencijski rad je to onemogućavao. Dakle, sad ti ljudi koji rade imaju bolju pregovaračku poziciju nego prije. Naravno, nekima to nije u interesu. Nekima je. (…) Dakle, oni su u zadnje dvije godine dobili bolju poziciju da mogu pregovarati”, istaknuo je za Mediaservis.

Uprava Holdinga upozorila je da bi traženo povećanje moglo rezultirati povećanjem cijene odvoza otpada. Kolarić priču vraća unatrag, na prošlu vlast te ističe ogromne financijske probleme i dubioze koje je ostavila iza sebe. “Vidite da se razmišljalo može li Holding uopće financijski opstati kao takav. Naravno, ako se poveća cijena mase plaća da se cijena usluge povećava i na Upravi Holdinga je da vidi što može unutarnjim resursima prestrojiti, a kad to prijeđe unutarnje resurse i postane financijski neodrživo onda to znači povećanje cijene usluge za građane. To je uvijek nepopularno i nitko to ne želi raditi osim kad je prisiljen”, poručio je.

Na pitanje o povećanju cijene vode od 15 posto Kolarić napominje da se vodovodna infrastruktura u koju se desetljećima nije ulagalo mora obnoviti. Svjestan je da to nije projekt koji je građanima vidljiv i na kojem mogu lako prikupiti političke bodove, ali je, ističe, neophodno i odgovorno da gradska vlast rješava takve probleme. Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da, zbog mjera Vlade, poskupljenje te usluge nije opravdano. Kolarić ističe da su to sada politička prepucavanja između Vlade i Grada niti se ne očekuje ništa drugo. “Ono što je nužno, ili ćemo investirati u vodovodnu ifnrastrukturu ili nećemo. Moramo investirati jer je to nužno i Zagreb će kad tad morati regulirati svoje gubitke vode. U Holdingu kažu da je to nemoguće izvesti bez poskupljenja vode”, rekao je.

Komentiraj