Kolarić: “Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji”

Epidemiolog i član vladina stručnog tima Branko Kolarić u petak je na Hrvatskom radiju izjavio da je rekordni četvrtak u broju oboljelih upozorenje. “Mi smo se pred ljeto počeli ponašati kao da nema epidemije. Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji. Imamo pandemiju i moramo se pridržavati propisanih mjera koje su jednostavne”, rekao je Kolarić.

“Nikada nije bilo hoće li se odjednom zaraziti pola stanovništva nego je stvar očuvanja kapaciteta zdravstvenog sustava. U trenutku kada bi bio veći broj zaraženih nego što možemo pružiti intenzivnu njegu, to bi bio problem jer zdravstveni sustav bi kolabirao i to želimo spriječiti”, dodao je.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut nalasio je da prate situaciju već sedam mjeseci i u različitim periodima imaju različito ponašanje i prema tome donose određene mjere.

Istaknuo je da je u pripremi određen broj mjera o kojima će se danas razgovarati, ali da je najbitnije da se pridržavamo onih najvažnijih: držanje distance, dezinfekcija ruku i nošenje maski. Dodao je i da Arena nije pripremljena, da je sve rastavljeno i u skladištima, ali da se to sve može u dan ili dva staviti u funkciju.

“Kad bi se dva tri tjedna 60-70 posto ljudi pridržavali tih mjera značajno bi nam pao broj zaraženih, dodao je Kolarić. “Epidemija dugo traje, svi smo već iscrpljeni, ali negiranje toga samo će nam pogoršati incidenciju bolesti”, rekao je.

Trut je rekao da se ne razmišlja o ‘lockdownu’, ali da ga se ne može isključiti. “Djelujemo kroz mjere i edukaciju stanovništva da do toga ne dođe. Nalazimo ravnotežu između zaštite stanovništva i toga da gospodarstvo funkcionira. Vjerujem da smo tu uspješni i da imamo dobre rezultate”, rekao je.

 

 

Komentiraj