SDP-ovka Aleksandra Kolarić u ponedjeljak je prozvala glavnog tajnika te stranke Zvanu Brumnića zbog zaduženja SDP-a bez znanja i odobrenja Predsjedništva i Glavnog odbora stranke. Podsjetimo, u medijima se pojavila informacija da je SDP nedavno dignuo kredit uz zalog dijela imovine stranke i to bez znanja vodstva stranke.

Objavu Aleksandra Kolarić s Facebooka prenosimo Vam u cijelosti:

“Ukoliko su točne informacije da ugovor o hipotekarnom kreditu nije bio odobren od Predsjedništva SDP-a i Poslovnog odbora, radi se o jasnom kršenju čl. 60 Statuta SDP-a.

Upravljanje financijama SDP-a neusporedivo je dublji i značajniji problem nego čestitka (koja je bila pogrešna i Bernardić se treba ispričati).

Sjećate li se bivšeg poslovnog direktora stranke koji je uspio dva put za redom zakasniti s predajom financijskog izvješća te je stranka kažnjena s 5 milijuna kn. Bivše vodstvo nikada nije zatražilo da dotični odgovara za neodgovornost i posljedičnu štetu učinjenu stranci. Nitko nije odgovarao.

Bivše vodstvo ostavilo je stranku navodno s 12 milijuna kn duga. Kažem navodno jer detaljan, isrcpan i pregledan financijski izvještaj za protekle 4 godine, koji bi omogućio jasan uvid u dugovanje i u sumnje o nenamjenskom trošenju sredstava, nikada nije predstavljen niti jednom tijelu stranke. Umjesto toga, grijesi bivšeg vodstva pometeni su pod tepih.

Sada je počinjena velika greška, koja pokazuje ne toliko lošu namjeru (jer je o kreditu ranije raspravljano i na Glavnom odboru i na Predsjedništvu), koliko jasno ukazuje, uz cijeli niz dosadašnjih pokazatelja, na nesposobnost Glavnog tajnika stranke koji tim procesima rukovodi. Situacija pokazuje također i kontinuirano nesnalaženje Predsjednika stranke.

Postoji razlog zašto Statut izričito nalaže da se ugovori o opterećenju nekretnina moraju odobriti na Predsjedništvu.

Ovo kršenje Statuta, nažalost, pokazuje da u organizaciji stranke na Ibleru puno toga ne štima.

Promjena ne može započeti ako nismo u stanju promijeniti ponašanje. Smatram da se Glavni odbor mora sastati u najkraćem mogućem, a realnom roku, i da mu ova tema mora biti prva točka na dnevnom redu.

Glavnom odboru treba predočiti detaljne financijske izvještaje za 4 protekle godine, stavku po stavku (a ne samo sumarno prihode i rashode). Trebalo bi također angažirati vanjsku, nezavisnu reviziju kako bi se za to razdoblje prokontroliralo nenamjensko trošenje sredstava i utvrdilo stvarno stanje i iznos duga u SDP-u.

Ukoliko su točne informacije iz Jutarnjeg, u toj raspravi treba razmotriti i odgovornost Glavnog tajnika zbog kršenja Statuta s ovim hipotekarnim kreditom.

Organizacijski šlamperaj i amaterizam nije s njim započeo. Bio je glavno obilježje rada prošlog Glavnog tajnika. Ali je novi Glavni tajnik osigurao kontinuitet nesposobnosti i šlamperaja”, napisala je.

Kontinuitet amaterizma, neodgovornosti i šlamperaja Ukoliko su točne informacije da ugovor o hipotekarnom kreditu nije…

Posted by Aleksandra Kolarić on 11. rujna 2017

Komentiraj