KOLAKUŠIĆ “Povjerenstvo za sukob interesa nije potrebno”

Patrik Macek/PIXSELL

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednik udruge Antikorupcija Mislav Kolakušić jutros je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je govorio o borbi protiv korupcije.

“Korupcija u Hrvatskoj je dovela do raspada društva u cjelini, svatko od nas osjeća posljedice korupcije. Nije to samo podmićivanje komunalnog redara, policajca, korupcija se kreće od početka, od upisa u vrtić, fakulteta, javnih natječaj, autocesta… Svaki hrvatski građanin se susreće s korupcijom”, kazao je Kolakušić.

Poručio je kako već tri desetljeća u Hrvatskoj imamo kolektivnu neodgovornost i nitko za ništa ne odgovara. “Moramo uvesti vrijeme osobne odgovornosti – ovo mora završiti. Bez borbe s korupcijom, Hrvatska će nestati, svi mogući će se iseliti, sve što imamo, a što još nije, otići će u strane ruke ili ruke naših pojedinaca koji tu nisu platili. Građani to znaju i osjećaju, zajedno to možemo spriječiti”, kazao je.

Upitan zašto u Hrvatskoj nije riješen niti jedan veliki antikorupcijski slučaj, odgovara: “Zakoni i postupci se pišu na taj način da netko tko ima novaca ne mora odgovarati. Vi u nedogled možete ići, prvi stupanj, drugi stupanj… Ako imate dovoljno novca i taj prvi stupanj možete odugovlačiti 10 godina. Imamo posložen sustav da nitko tko ima novca ne mora odgovarati. Da imamo neovisno pravosuđe vjerojatno bi oni koji odlučuju bili u opasnosti”, ističe.

Kolakušić kaže kako nije korumpirano samo pravosuđe, već svi sustavi. Samo dvije osobe na sudu su dovoljne – jedna koja dijeli predmete i jedna koja sudi. Korupcija da netko daje mito na ročištu ne postoji, ona se radi ranije, na drugim razinama – ide isključivo putem dodjele predmeta”, kaže sudac.

Korupcija je, dodaje, najprisutnija u javnoj nabavi. “Imamo problem što imamo izuzetno raspršene postupke javne nabave, to jednostavno nema zdravog razuma. Ako se radi o novcu građana onda se to mora sve raditi na jednom mjestu. U Hrvatskoj pak imate stotine povjeranstava u koja raspolažu javnim novcem”, ističe.

Smatra i da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, već je potrebna državna agrncija za botbu protiv korupcije.

Komentiraj