Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić u srijedu je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao je odluku Trgovačkog suda o njegovom izuzeću u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum, što je zatražio Konzum.

Kolakušić poručuje kako se svakako radi o presedanu. “Odredbe zakona… Stečajnog zakon i zakona o izvanrednoj upravi ne propisuju izuzeće. To je postoji u parničnom postupku pod jasnim uvjetima – ako ste sami stranka, punoomoćenik, ako ste u srodstvu, ako ste sudjelovali na neki način u ranijem postupku… Svi razlozi su jasno propisani. Da se zabrani javni istup sucima, to znači da bi zamrla svaka javna rasprava u državi. To je nedopustivo”, rekao je Kolakušić.

Dodao je da obrazloženje odluke o njegovom izuzeću postoji, ali i da ‘ne drži vodu’. “Govori se o nepristranosti. Ne znam kako osoba može utjecati na samog sebe. Što je u podlozi? Sud kojem je dan rad taj predmet, ima pravo pokrenuti ocjenu ustavnosti zakona, to je u pozadini. Ukoliko sudac smatra da je zakon neustavan dužan je podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti”, objašnjava.

Ponovio je da bi zakon trebao ići na ocjenu ustavnosti jer je ‘prepun neustavnosti’ te dodao da se žaliti – nema smisla. “Bez konzultacije s višim sudom ova odluka ne bi bila donesena”, kaže.

Kolakušić smatra kako se ovdje radi o pritisku na sudstvo te kako Konzum ima više utjecaja od zakona i pravde. Dodao je kako je poanta da se zaustave bilo kakve mogućnosti traženja stečaja.

Komentiraj