KOHORST: “Postoji realna mogućnost da se vize za Hrvate ukinu 2020.”

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst u srijedu je za N1 komentirao mogućnost da Hrvatska uđe u program ukidanja turističkih viza SAD-a.

“Program ukidanja viza ovisi, uz ostalo, o tome da postotak odbijenica bude ispod tri posto, što se računa 30. rujna za period od prethodnih 12 mjeseci. Dakle, taj će izračun za ovu godinu biti napravljen sljedećeg rujna. Ako Hrvatska ispuni svu drugu dokumentaciju, trebat će još par mjeseci za završetak postupka. Dakle, realna mogućnost je da će sve završiti krajem 2020.”, rekao je Kohorst.

Na pitanje je li jedini uvjet da Hrvatska uđe u taj program postotak odbijenica, Kohorst je rekao da postoje i drugi uvjeti, s kojima je hrvatska vlada upoznata. “Vlada na njima radi i očekuje se da će ti uvjeti biti ispunjeni do sljedećeg rujna”, istaknuo je.

“Hrvatska je veliki partner SAD-a i nema nikakvog razloga zašto se Hrvatska ne bi kvalificirala za ovaj program. To nema veze ni s čim drugim. Svaka zemlja na svijetu koja zadovoljava taj uvjet od tri posto i ostale tehničke uvjete kvalificirana je za program i Hrvatska sigurno nije kupila svoje mjesto. Ovo je nešto zbog čega sam jako uzbuđen i što možemo napraviti s našim velikim saveznikom”, rekao je Kohorst.

Komentiraj