Kohorst: “Ovaj program naglašava da su RH i SAD puni partneri i da u potpunosti dijele svoje prioritete”

U utorak je održana konferencija povodom početka projekta “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH” (Strengthening and supporting women in the army force and in the peace missions of the Republic of Croatia).

Konferenciju je organizorala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a na njoj su sudjelovali veleposlanik SAD-a u RH Njegova Ekselencija Robert Kohorst, državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović, koja je zajedno s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem nositeljica projekta i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić prisutnima su se obratili putem video snimke.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović i veleposlanik SAD-a u RH Njegova Ekselencija Robert Kohorst. PHOTO: Renata Škudar/Nacional

 

“Želim čestitati voditeljici ovog projekta Ireni Petrijevčanin Vuksanović koja je jedna od alumnija od bivših sudionika programa koje smo organizirali. Velika je potpora odnosu SAD-a i Hrvatske, članica organizacije za suradnju i uvelike podupire partnerstvu dviju zemalja. Također zahvaljujem ministru Davoru Božinoviću , također jednom od alumnija i članu potpornog tima koji podupire ovaj projekt. Projekt koji je usredotočen na podržavanje ravnopravnosti u vojnim snagama je za SAD iznimno važan. On može unaprijediti naše vrijednosti koje su svima važne. Točno je da je za svakog muškarca važno da iza sebe ima dobru ženu i to je svrha ovog projekta – da nastavljamo razvijati dobre vrijednosti, slobodu i mir za sve ljude. Program naglašava da su RH i SAD puni partneri i da u potpunosti dijele svoje prioritete. Hrvatska je jedna od vodećih zemalja u jugoistočnoj Europi i model za svoje susjedstvo i nadam se da će nastaviti tako. Ovo je samo jedan od projekata koji SAD podupire u Hrvatskoj, osobito kad je riječ o vojnim snagama. Uložili smo više od 700 milijuna dolara u potporu hrvatskih vojnih snaga kroz razne projekte i radujemo se nastavku te suradnje. To je ulaganje u našu zajedničku sigurnost i radujemo se daljnjoj integraciji među našim vojnim snagama. SAD nastavlja podupirati ravnopravnost žena u svim segmentima društva, uključujući i vojne snage. Projekt će se usredotočiti na položaj žena u hrvatskim vojnim snagama i mirovnim misijama s naglaskom na rodnu ravnopravnost među vojnicima i izobrazbom protiv rodno uvjetovanog nasilja”, kazao je Robert Kohorst, prenosi HRT.

Prva hrvatska generalica Gordana Garašić. PHOTO: Renata Škudar/Nacional

 

Projekt je financiran sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država i uz podršku veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a potporu provedbi projekta daje Ministarstvo obrane RH. Projektom se prvi puta u Hrvatskoj vrši analitički uvid u položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama.

Projekt je jedan od 11 izabranih u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta a imat će izravan utjecaj na Nacionalni akcijski plan za provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti koje govore o ženama, miru i sigurnosti, o područjima prevencije: uvođenja rodne ravnoteže u aktivnosti sigurnosnog i obrambenog sustava, te o područjima zaštite i oporavka nakon sukoba: u promicanju zaštite prava žena i djevojaka žrtava rodno uvjetovanog nasilja u sukobima.

Projekt će uz navedeno imati izravan utjecaj i na podizanje razine osviještenosti, informiranosti te uklanjanje slabosti unutar sustava i jačanje rodne ravnopravnosti, kao i prevencija suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i ostalih oblika uznemiravanja. Izravne korisnice ovog projekta bit će časnice i dočasnice i druge sudionice izravnih programa edukacije s ciljem kako bi naučeno primijenile u profesionalnom radu oružanih snaga. Posebno izvan Hrvatske gdje će nastaviti promicati kulturu nulte tolerancije na nasilje, što će biti posebno važno u mirovnim ili pregovaračkim misijama u zemljama koje još nisu ili su nedovoljno usvojile standarde ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

 

Komentiraj