KoHOM traži “helpdesk” za obiteljske liječnike – “Jedan doktor radi istovremeno u više ordinacija”

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine ove je subote pozvala Vilija Beroša i HZZO da se osnuje “heldesk”za obiteljske liječnike koji bi tumačio stručna pravila HZZO-a. Time bi se izbjeglo plaćanje visokih kazni i kršenje prava pacijenata. Navode činjenicu da trenutno 135 ordinacija u Hrvatskoj nema stalnog liječnika, već drugi liječnici pokrivaju ordinacije “prekovremenim” radom, što povećava mogućnosti administrativnih pogrešaka.

“To znači da jedan doktor istovremeno radi u svojoj i više drugih ordinacija što automatski dovodi do povećanja mogućnost administrativnih pogrešaka. Pogotovo u kontekstu poražavajuće činjenice da su obiteljski doktori preopterećeni brojnom administracijom na koju i otpada veći dio radnog vremena”, navodi KoHOM u svojem priopćenju.

Glavni problem je da u svakodnevnom radu doktori se nađu u više situacija gdje je nejasno kako postupati prema “netransparentnim” pravilima HZZO-a.

“Upravo se ovakve situacije često događaju, pogotovo kada je riječ o lijekovima s klauzulom HZZO-a, ortopedskom pomagalu, putnom nalogu i slično”, kažu.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]