Kod Dubrovnika planula jahta, putnici i posada evakuirani

Lučka kapetanija Dubrovnik

Na 40-metarskoj jahti ‘Kanga’, usidrenoj između otočića Olipa i Malog Vratnika na jugoistočnoj strani Pelješca, u petak ujutro buknuo je požar, svih trinaest osoba neozlijeđeno je uspješno evakuirano s plovila, a gašenje požara je u tijeku, objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Lučki kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez potvrdio je kako je brod Lučke kapetanije “Danče” na intervenciju prevezao pet članova Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje.
“Za slučaj ikakvih izljeva na moru uputili smo agenta da angažira eko-brod CIAN”, izjavio je Kekez.

Devet putnika i četiri člana posade brodskim su tenderom napustili područje havarije prema obali gdje su ih prihvatile nadležne službe. Prema izjavi zapovjednika jahte, u brodskim spremnicima preostalo je oko 40 tona ‘diesela’, zbog čega je morska površina osigurana za slučaj onečišćenja, odnosno eventualnog istjecanja pogonskog goriva.

Opsežna spasilačka i vatrogasna akcija na moru u dubrovačkom akvatoriju pokrenuta je u petak ujutro u 8.22 sati nakon poziva pogibelji zapovjednika motorne jahte “Kanga”, koja plovi pod malteškom zastavom.

“Nadležne službe koordinirano nadziru područje pomorske nesreće koje je pravodobno osigurano u cilju gašenja požara i preveniranja, odnosno, suzbijanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša. Trenutno su sve aktivnosti usmjerene u cilju gašenja požara i pokušaja sprječavanja potonuća motorne jahte zbog požarnih oštećenja, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida, koji će provesti Lučka kapetanija Dubrovnik”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Sve aktivnosti koordinira Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u suradnji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik. Putem sustava obalnih radio postaja odaslana je obavijest o događaju svim sudionicima u pomorskom prometu u području pomorske nesreće, o kojoj je izviještena i Pomorska policija Dubrovnik.

Komentiraj