‘Kockar i bludnica’, predivna Altmanova priča sa sjajnim soundtrackom

Film ‘McCabe & Mrs. Miller’, kod nas prikazivan pod naslovom ‘Kockar i bludnica’, američki je vestern u režiji Roberta Altmana, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja njegove filmografije. Svoju je premijeru imao 24. lipnja 1971. godine.

‘McCabe & Mrs. Miller’ je napravljen u vrijeme kada su mnoga tadašnja slična holivudska ostvarenja zauzimala revizionistički pristup prema povijesti Divljeg Zapada, odnosno potpuno izokretala tadašnje žanrovske konvencije. Altman, koji je svoje ostvarenje sam nazvao “anti-vesternom”, je u svom filmu protagonista prikazao kao antiheroja koji se bogati kroz kocku i prostituciju, a iza svoje hvalisave vanjštine krije karakter kukavice.

Kritičarima je, međutim, od sadržaja daleko više u oči upao Altmanov stil – bilo da je riječ o “lutajućoj” kameri koja nastoji u što manje kadrova zabilježiti što više različitih likova i aktivnosti ili fotografiji koja kroz posebne filtere stvara sjetni ugođaj. Poseban doprinos atmosferi filma je dao i soundtrack koji se sastoji od pjesama koje je napisao i izvodio znameniti kanadski glazbenik Leonard Cohen. McCabe & Mrs. Miller je imao solidan komercijalan uspjeh, ali i izuzetno dobre kritike, pa ga se često navodi kao jedno od najboljih filmskih ostvarenja svog vremena.

Protagonist, čiji lik tumači Warren Beatty, je profesionalni kockar John McCabe koji početkom 20. stoljeća dolazi u rudarsko naselje u državi Washington te se, koristeći vlastitu hvalisavost i priče o karijeri revolveraša, nametne njegovim žiteljima, otvori bordel, a kasnije, uz pomoć iskusne cockney prostitutke Constance Miller (čiji lik tumači Julie Christie) i niz uspješnih trgovina. Radnja prikazuje kako sve njih namjerava otkupiti velika rudarska kompanija, te McCabe, nakon što je svojom nespretnošću upropastio pregovore o prodaji, postane metom njenih profesionalnih ubojica.

Komentiraj