KOČIJA SE PRETVORILA U BUNDEVU Pada potpora HDZ-u i Vladi, Plenković najnegativniji, “Nitko” vodi

pixabay

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom listopada (od 31. listopada do 04. studenog), pokazuje učinke najnovijih događaja vezanih uz slučaj Agrokor na političku scenu, odnosno na percepciju pojedinih političkih aktera.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom studenog (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 31,3 posto (što je za 2,2 postotna boda manje u odnosu na zabilježeni rejting stranke s početka listopada kad je iznosio 33,5 posto).

Istovremeno, vodeća je opozicijska stranka, SDP u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježila rast izborne podrške koja sada iznosi 22,9 posto (prema 22,1 posto iz listopada). Rast izborne potpore zabilježio je i Most na trećem mjestu čiji je aktualni izbor od 8,7 posto za skoro jedan postotni bod veći od onog otprije mjesec dana (tada je iznosio 7,8 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s identičnim porastom od 0,9 postotnog boda te sada bilježi izbor od 7,5 posto (početkom listopada 6,6 posto). HSS je peti s izbornom podrškom od 3,1 posto (prije mjesec dana 2,9 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,3 posto (jednako kao i prethodna dva mjeseca). Podršku iznad jedan posto bilježi pet stranaka: Neovisni za Hrvatsku (2 posto), IDS (1,4 posto), te HNS, HSP AS i Glas po 1,2 posto. Četiri su stranke s izborom manjim od 1 posto: Pametno (0,8 posto), HSU (0,7 posto), HSLS i HDSSB (po 0,4 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,6 posto, dok je 12,2 posto neodlučnih.

Predsjednica iza “Nitka”

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara treći mjesec zaredom se nalazi “Nitko” (niti jedan političar), odnosno za 23,3 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 21,7 posto). Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović koja je najpozitivnija domaća politička osoba za 14,0 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 15,3 posto).

Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,1 posto izbora. Slijedi Ivan Pernar sa 6,9 posto izbora (što je ujedno njegov i najveći izbor otpočetka “plasmana” na ljestvicu najpozitivnijih političara; istovremeno je zabilježio i najveći skok pozitivnog doživljaja u mjesec dana jer je njegov izbor poskočio za 3,3 postotna boda u odnosu na izmjerenih 6,6 posto iz listopada). Na petom mjestu je Davor Bernardić s 5,8 posto (u listopadu 3,9 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Anka Mrak Taritaš (5,7%), Božo Petrov ( 4,0%), Zoran Milanović (2,6%), Damir Krstičević (2,1%) i Tonino Picula (1,3%).

U ovomjesečnom istraživanju 76,8 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,4 posto iz listopada.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 20 posto (prije mjesec dana 18,7 posto). Drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 14,3 posto (prije mjesec dana 16 posto). Na trećem je mjestu Zlatko Hasanbegović s izborom od 10,9 posto (prije mjesec dana 12 posto). Milorad Pupovac se zadržao na četvrtom mjestu sada s izborom od 8,7 posto (prije mjesec dana 10,1 posto). I na ovoj se ljestvici Davor Bernardić nalazi na petom mjestu s izborom 8,1 posto (u odnosu na 6,7 posto izmjereno početkom listopada). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Zoran Milanović (3,6 posto), Kolinda Grabar Kitarović (3,6 posto), Tomislav Karamarko (2 posto), Gordan Maras (1,9 posto) i Milan Bandić (1,2 posto).

Komentiraj