KNJIŽEVNOST: Ivo Brešan i šibenska priča iz djetinjstva

Poznati književnik rođen je 27. svibnja 1936. godine u Vodicama, no većinu svog života živio je u Šibeniku. Pričao je kako nitko iz njegove obitelji nije iz Vodica.

“Moja obitelj po ocu doselila se iz Trogira. Djed je bio kovač i kolar, radio je u Trogiru i Kaštelima, ali tamo je bilo mnogo takvih majstora, a u okolici Vodica ni jednoga. Onda je on procijenio da će mu tu posao bolje cvasti”. Tako se Ivo Brešan rodio u tome malome mjestu nakon što je njegov otac Vinko oženio Šibenčanku Vicu rođenu Paić. U Vodicama je krenuo i u osnovnu školu, koja je tada bila talijanska jer je većina Dalmacije Rimskim ugovorima pripala Italiji.

Sjeća se kako je primljen u Mussolinijeve balille, talijanski fašistički pandan Titovim pionirima. Sjeća se i obavezne uniforme koju je kao balilla morao nositi. Imao je crnu košulju, zelene hlače i kapu s fesom koji pada na rame, a na kapi je bio srebrni fašistički grb.

“I ja sam u toj uniformi došao jedan put pred djeda da me vidi. On me ošinuo i rekao mi: ‘Nikad više da nisi preda me u tome izišao!’ Mrzio je fašiste, ali i komuniste. Ovi drugi su za njega bili sinonim za razbojnike i pljačkaše”, prisjećao se Ivo. Iako je njegov djed mrzio komuniste, Ivin otac je od 1938. godine bio aktivan član komunističkog pokreta.

Komentiraj