KNJIŽEVNOST: Ernest Hemingway, ili kako biti slobodan, divlji i nesputan

Vjerovatno je to česta pomisao na jednog od najvećih svjetskih književnika – Ernesta Hemingwaya. Generacije su odrasle čitajući njegove knjige u srednjoj školi, a za njegovu prozu mnogi će reći i da je jedna od najboljih ikad napisanih. Ali, uz to što je bio odličan književnik, Ernest Hemingway bio je jedan od književnika koji je uvelike živio svoj život na način na koji je on htio.

Hemingway nije bio ni gospodin, ni dobar otac, ni pravi primjer muškosti. Ipak, svi njegovi nedostaci odlaze u drugi plan kada toliko probuđuju maštu. Njegov život je bio pun velikih avantura koji ispunjavaju snove mnogih mladih dječaka i odraslih ljudi. Bio je vrhunski sportski ribič, veliki lovac, boksač, ljubitelj bikova i dopisnik tijekom ratova.

U svojim je djelima često opisivao bespomoćne i poražene likove, te se bavio socijalnim problemima, strogo je osuđivao ekonomsku i političku nepravdu. U djelu Kome zvono zvoni, 1940., a čija se radnja odvija u doba španjolskog građanskog rata, govori o tome kako je gubitak slobode bilo gdje u svijetu upozorenje da je tada slobodna ugrožena u cijelom svijetu. Godine 1952. objavio je djelo Starac i more, za koje je 1953. dobio Pulitzerovu nagradu, a 1954. i Nobelovu nagradu. Oko 3000 njegovih rukopisa ostalo je neobjavljeno.

Ernest Hemingway rodio se 21. srpnja 1899., a umro je 2. srpnja 1961. godine.

Komentiraj