Književni krugovi i publika šokirani: Otkriveno tko je ‘španjolska Elena Ferrante’

Prestižna španjolska književna nagrada ‘Pleneta‘ ove je godine pripala Carmen Moli, spisateljici trilera, koja je dobila nadimak ‘španjolska Elena Ferrante‘. No, španjolski književni krugovi i publika ostali su u šoku kad je na dodjeli nagrada otkriveno da se iza imena Carmen Mola kriju – trojica muškaraca.

Riječ je o televizijskim scenaristima Agustínu Martínezu, Jorgeu Díazu i Antoniju Merceru, koji su iznenadili goste na dodjeli nagrada, među kojima su bili i španjolski kralj Felipe i kraljica Letizija.

Na internetskim stranicama agenta Carmen Mole stoji da je autorica rođena u Madridu i piše pod pseudonimom kako bi postala anonimna. Web stranica također sadrži niz fotografija nepoznate žene. U prethodnim intervjuima za španjolske medije Martínez, Díaz i Mercero predstavljali su Carmen Molu kao sveučilišnu profesoricu koja je živjela u Madridu sa suprugom i djecom. Njene (ili njihove) knjige prodane su u više od 250 tisuća primjeraka i prevedeni na 11 jezika. Nažalost, ne i na hrvatski (još).

Glavni lik romana Carmen Mole detektivka je Elena Blanco, koju je izdavač Penguin Random House opisao kao ‘osebujnu i usamljenu ženu, ljubiteljicu rakije, karaoka, kolekcionarskih automobila i seksa u automobilima’.

Ipak, priča koja je osvojila nagradzu ‘Planeta’ nije iz serije o detektivku Eleni Blanco. Riječ je o povijesnom trileru ‘Zvijer‘ smještenom u vrijeme epidemije kolere 1834. godine. Radnja se vrti oko serijskog ubojice kojeg pokušavaju uhvatiti novinar, policajac i jedna mlada žena.

Romani Carmen Mole poznati su po slikovitosti i obilju krvi. Španjolski su mediji u kritikama primjetili da je kontrast između Molinog navodnog života udane sveučilišne profesorice i nasilne prirode knjiga služio kao odličan marketinški alat.

Nakon što se otkrilo tko zapravo stoji iza imena Carmen Mola, trojica autora za El Mundo: “Nikome nije promaklo da je ideja o sveučilišnoj profesorici i majci troje djece, koja ujutro i poslijepodne predaje matematiku, a navečer piše romane pune divljačkog i sablasnog nasilja zapravo dobar marketinški trik”.

No, ovo otkriće nije svima najbolje ‘leglo’. Beatriz Gimeno, koja sebe opisuje kao spisateljicu i feministicu – a koja je nekoć bila direktorica ‘Instituta za žene’, na Twitteru je kritizirala Martíneza, Díaza i Mercera. “Osim što su koristili ženski pseudonim, ti su momci proveli godine radeći intervjue. Nije to samo ime, već lažni profil koji su koristili za čitatelje i novinare. Prevaranti”, poručila je.

Zanimljivo, prošle je godine ‘Institut za žene’, ključnog španjolskog tijela za ravnopravnost žena, uvrstilo roman Carmen Mole u selekciji ‘feminističkog štiva’, uz kanadsku pjesnikinju Margaret Atwood i španjolsku spisateljicu Irene Vallejo.

Komentiraj