HINA/ Damir SENČAR

Književna čitanja novost ovogodišnjeg Ljeta u MSU

Ljeto u MSU, manifestacija koja već četiri godine u Muzeju za suvremenu umjetnost (MSU) spaja glazbu, film, likovnu umjetnost i performanse ove godine počinje ranije nego dosad, 2. lipnja i donosi jednu novost – književna čitanja.

Sezonu otvara zagrebački pop-rock sastav Boa, tjedan dana kasnije na krovu MSU-a nastupaju ponovno okupljeni Kojoti, potom slijedi hvaljena jazz senzacija Chui, a za sam kraj mjeseca, 30. lipnja, rezerviran je nastup Hladnog piva koji će izvoditi najpopularnije pjesme iz svoje 30 godina duge karijere.

Kako je najavljeno iz MSU-a, ljubimci zagrebačkih klubova, beogradski post-punk trio Repetitor nakon europske turneje u Zagreb stižu 7. srpnja, a program će zatvoriti 14. srpnja zagrebački Mayales, koji 25. obljetnicu karijere slavi uz novi, već hvaljeni i nagrađivani album.

Program koji se održava po načelu “5 u 1” za cijenu jedne ulaznice nudi uz glazbene, filmski, performerski i književni sadržaj, kao i tri MSU-ove izložbe.

To su izložba multimedijalnog umjetnika Tomislava Brajnovića, potom “Područja doticaja – arhitektura Graza i Zagreba” na kojoj MSU i Kunsthaus Graz predstavljaju neobično smiona i inovativna djela štajerskih arhitekata te radove domaćih umjetnika koji se oslanjaju na one avangardnih zagrebačkih arhitekata, kao i “Rez/Cut”, izložbu koja kroz brojna djela različitih generacija suvremenih umjetnika iz Hrvatske i srednje Europe prikazuje putanju kolaža kroz povijest.

Na nekoliko lokacija unutar Muzeja svake večeri prije koncerta, nastupaju hrvatski performeri s djelima koja povezuju pop kulturu i suvremene umjetnost.
U programu  “Best of Metropolis” koji podsjeća na najbolje filmove protekle sezone MSU kina, prikazat će s četiri francuske komedije “Kao avion”, “Sjećanja”, “Isabellino sunce” i “Victoria”, te dvije drame “Sretni kraj” i “Viktorija i Abdul”.

Prvi put ove godine priredit će se književne tribine, na kojima će Dorta Jagić, Alen Brlek, Jasna Žmak, Ana Škvorc, Dinko Telećan, Ivan Šamija, Sven Popović, Marija Dejanović, Darko Šeparović, Lara Mitraković, Suzana Matić i Ivan Jozić čitati svoja djela.

U slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Komentiraj