Knjiga “Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu” autorice Jelene Obradović Mojaš predstavljena je u subotu navečer u Dubrovniku u Festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara, a donosi četrdesetak radijskih razgovora s umjetnicima koji su obilježili povijest Dubrovačkih ljetnih igara u tjednoj emisiji iz kulture Hrvatskog radija Radio Dubrovnika “Plavi razgovori”.

Autorica knjige, ujedno i autorica radijske emisije “Plavi razgovori” koja se na Radio Dubrovniku emitira neprekidno od 1992., Jelena Obradović Mojaš istaknula je prilikom predstavljanja kako je na ideju o knjizi došla tijekom selidbe Radio Dubrovnika u novi prostor.

“Vidjela sam da imam jako puno sačuvanih studijskih traka iz analognog doba, a kad sam ih razvrstala i preslušala shvatila sam da imam trake s Izetom Hajdarhodžićem, Nadom Subotić..ljudima koji, nažalost, više nisu s nama, a vrlo su bitni za identitetsko tkivo te građenje i povijest Igara. Promislila sam da ne bi bilo naodmet sve to pretočiti u štivo te time preoteti zaboravu, pogotovo jednom radiju koji je ‘medij trenutka’. U digitalno doba sve se može dobiti ‘na zahtjev’, ali mi se činilo da je to mali pokušaj arhiviranja nečeg što u protočnosti ubrzanog vremena prolazi”, objasnila je Obradović Mojaš.

Očekuje da bi se razgovori, ako su se pitko slušali, mogli pitko i čitati.

“Knjiga je dokumentaristička jer se pokazalo da ljudi koji su gostovali u emisiji u isto vrijeme dok pričaju o Igrama i predstavama govore o Gradu koji je mijenjao svoju fizionomiju. U knjizi se, na primjer, saznaje kuriozum tko je smislio poziv glumcima na otvaranju festivala ‘Neka uđu’, a to je prvi direktor Igara Mato Baković. Knjiga je zapravo dokument o jednom vremenu i gradu koji nestaje, koji se mijenja, a čija mijena ne prestaje. Utoliko ti razgovori i u ovoj formi prepoznaju svoj smisao”, rekla je Obradović Mojaš.

Autorica je izjavila kako emisija, koja se emitira od 1992. i dalje postoji te da je kroz godine mijenjala termine, a sada ima ustaljeni termin nedjeljom ujutro.

“Za naziv emisije zaslužan je Davor Mojaš, koji ga je objasnio riječima kako su plavo nebo i plavo more prostor ambijenta koji jesmo i koji nas gradi. Dakle, riječ je o bezgraničnom prostoru širokih tematskih obzorja, bez međa. Tako se na kraju i pokazalo, jer su kroz godine gosti emisije bili zanimljivi gosti grada, koji su negdje obilježili taj svoj boravak u gradu”, istaknula je Obradović Mojaš.

Jelena Obradović Mojaš diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i doktorirala na Poslijediplomskom doktorskom studiju Povijest stanovništva Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije “Kolenda u Dubrovniku – tradicija kolendavanja od XIII do XXI stoljeća”, objavljene u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Znanstvena je suradnica na studiju Povijesti Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku.

Od 1989. radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, istodobno za programe nacionalnih mreža prati kulturu i znanost. Urednica je tjednih emisija, komentatorica izravnih prijenosa, autorica brojnih baštinskih dokumentarnih zapisa i emisija u Dramskom programu Hrvatskoga radija.

Komentiraj