Knjiga ‘Pjesnik u Andaluziji’ Nathalie Handal predstavljena u Zagrebu

HINA/ Denis CERIÆ /dc

Knjiga njujorške pjesnikinje palestinskih korijena Nathalie Handal “Pjesnik u Andaluziji” predstavljena je u utorak u Klubu Botaničar u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog P.E.N centra.

Američku pjesnikinju inspirirao je andaluzijski pjesnik Federico García Lorca, ponajviše njegova zbirka “Pjesnik u New Yorku” koja je nastala potkraj tridesetih godina prošloga stoljeća dok je Lorca bio student njujorškog Sveučilišta Columbia, rekao je na predstavljanju Tomica Bajsić, predsjednik Hrvatskog P.E.N Centra.

Dodao je da se autorica otisnula na putovanje po Andaluziji prisjećajući se vlastitih obiteljskih korijena i da je tako nastala knjiga “Pjesnik u Andaluziji”.

Nathalie Handal rekla je da je Lorcu otkrila u svojim tinejdžerskim danima i da joj je bio veliki uzor,  a ono najvažnije što je naučila tijekom putovanja kroz Andaluziju jest da je bitno živjeti.

Knjigu je preveo Damir Šodan koji je istaknuo da iz knjige izbija snažan kozmopolitski ton čemu je, smatra,  pridonijelo podrijetlo autorice i njezina multikulturalnost, ali i iskorak koji je napravila sama autorica.

Nathalie Handal istaknuta je palestinsko-američka književnica i predavačica na uglednom njujorškom Sveučilištu Columbia, a živjela je u Europi, SAD-u, na Karibima, u Latinskoj Americi i u arapskom svijetu.  Autorica je više zapaženih knjiga, između ostalog i pjesničke zbirke “Ljubav i neobični konji”  za koju je 2011. nagrađena prestižnom Zlatnom medaljom nezavisnih izdavača. Sastavila je i istaknutu antologiju “Poezija arapskih žena: suvremena antologija” za koju je također nagrađena. Kao pisac, režiser i producent sudjelovala je u dvadesetak kazališnih i filmskih produkcija širom svijeta.

Komentiraj