Knjiga “Islamski fašizam” napokon objavljena u Francuskoj

FaH

Esej “Islamski fašizam” njemačkog državljanina egipatskih korijena Hameda Abdel-Samada u kojoj se autor žestoko obrušava na politički islam, napokon izlazi u Francuskoj u nakladi Grasset, šest mjeseci pošto ju je prvi nakladnik odbio objaviti.

Esej, bestseler u Njemačkoj gdje je objavljen 2014., povlači usporedbu između fašističke ideologije i islamizma, vraćajući se početcima Kurana.

Po mišljenju Hameda Abdel-Samada, “fašistoidna ideologija nije ušla u islam s usponom Muslimanskog bratstva, nego je ukorijenjena u samim početcima islama”.

Autor optužuje islam da je “ukinuo vjersku raznolikost na Arapskom poluotoku, da od svojih vjernika traži bezuvjetnu poslušnost, da ne trpi drukčije mišljenje te da želi vladati svijetom”. “Problem islama nije problem onih koji ga kritiziraju, nego je problem on sam, njegovi tekstovi i njegov pogled na svijet”.

Hamed Abdel-Samad, rođen 1972. blizu Kaira, sin je imama i jedan je od nezaobilaznih kritičara islama u Njemačkoj. Živi pod policijskom zaštitom zbog prijetnja smrću.

Esej je u jesen 2016. trebala objaviti nadkladna kuća Piranha koja je 2014. na nju otkupila prava. No njezin direktor Jean-Marc Loubet odustao je od njezina objavljivanja zbog sigurnosnih razloga, ističući da bi teze koje brani autor mogle navoditi vodu na mlin krajnje desnice.

“Autor sam koji žestoko kritizira islam, ali nikada nisam stigmatizirao muslimane”, rekao je autor.

Knjiga je na engleskom objavljena u siječnju 2016.

Komentiraj