Klubovi će za gledatelje moći otvoriti trećinu kapaciteta stadiona

Od ponedjeljka, 15. lipnja, ponovno je dozvoljeno prisustvo gledatelja na tribinama za vrijeme održavanja sportskih natjecanja na otvorenom.

Navijači se tako na stadione vraćaju od 29. kola HT Prve lige koje je na rasporedu u utorak i srijedu, 16. i 17. lipnja, a u kojem se sastaju: Istra 1961 – Inter-Zaprešić, Hajduk – Varaždin, Rijeka – Lokomotiva, Dinamo – Slaven Belupo te Osijek – Gorica. Izuzetak će biti na Poljudu gdje Hajduk ima odraditi još jednu utakmicu kazne igranja pred praznim tribinama zbog propusta za vrijeme derbija s Dinamom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo tom prilikom je iznio preporuke u vezi epidemioloških mjera koje klubovi trebaju poštovati prilikom organizacije utakmica.

Kad su u pitanju posjetitelji zavod je iznio sljedeće preporuke:

– Evidencija: Za svako natjecanje uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba u gledateljstvu radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Uz mjesto i datum održavanja natjecanja u evidenciju se unose ime, prezime, telefonski broj osobe.

– Raspored sjedenja i maksimalan broj gledatelja: Na tribinama predviđenim za gledateljstvo osobe smiju sjediti tako da su udaljene 1,5 metar jedna od druge odnosno preporučuje se da maksimalan broj osoba u gledateljstvu ne prelazi 1/3 kapaciteta na tribinama. Preporučuje se da osobe u gledateljstvu sjede tako da nisu smještene jedna iza druge već da u svakom sljedećem redu osoba sjedi za dva mjesta pomaknuta udesno u odnosu na osobu u prethodnom redu.

– Dnevno mjerenje tjelesne temperature: Gledatelji trebaju na dan dolaska na utakmicu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (to se odnosi na sve simptome i znakove bolesti, a ne samo na bolesti dišnih puteva), osoba se treba telefonski javiti nadležnom obiteljskom liječniku, koji će odlučiti o daljnjem postupanju.

– Fizička udaljenost: Za vrijeme ulaska i izlaska iz športskog objekta, kao i tijekom boravka odnosno prolaska gledatelja kroz zatvorene prostore športskog objekta na kojem se održava natjecanje (hodnici, sanitarni čvor i sl.) preporučuje se držati razmak od 1,5 metra kao nužnu fizičku udaljenost.

– Maske za lice: Gledateljima se preporučuje nošenje maski tijekom cijele utakmice.

Na koji način će klubovi pojedinačno organizirati utakmice, vodeći pri tome računa o ovosezonskim pretplatnicima i ograničenjima po pitanju dozvoljenog kapaciteta stadiona ostaje da vidimo.

Komentiraj