Klub Zlatana Ibrahimovića i prvak Švedske na tradicionalnoj Šalati!

Po svemu neobična 2020. godina iznjedrit će i najneobičniju Šalatu do sada koja će se održati 5. rujna na tradicionalnoj lokaciji. Na žalost, Šalata 2020 održat će se pred praznim tribinama iz dva razloga. Tribine ovog kultnog, ali starog zagrebačkog stadiona pretrpjele su štetu od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, dobile su crvenu oznaku te su, u ovom trenutku, neupotrebljive. No, čak i da su tribine upotrebljive, Šalata 2020 bi se zbog epidemiološke situacije i sukladno preporukama Stožera civilne zaštite igrala bez gledatelja.

Gost na sedmoj Šalati bit će prvak Švedske, Hammarby Futsal, član športskog društva Hammarby IF iz Stockholma osnovanog 1897. godine. Hammarby je nogometnu sekciju pokrenuo 1915. godine, a futsalsku – 101 godinu kasnije!

U inauguracijskoj sezoni Hammarby je izborio plasman u prvu ligu u kojoj je pretprošlu sezonu (2018/19) završio na drugom mjestu, a aktualnu kao prvak, nakon što je regularni dio sezone završio s četiri boda više od drugoplasiranog Göteborga, a onda je istog protivnika svladao u finalu koje se igralo na jednu utakmicu.

Poveznica između Futsal Dinama i Hammarbyja leži u članskom modelu upravljanja klubom. Naime, u Švedskoj je na snazi zakon „51 posto“ (sličan njemačkom Regel 50+1 modelu) koji nalaže da u rukama članova mora ostati najmanje 51 posto vlasništva svih klubova (u svim sportovima).

Hammarby, koji je 2001. osvojio jedini nogometni naslov prvaka Švedske, u fokus svjetske javnosti stigao je krajem prošle godine kada je američki koncern AEG (Anschutz Entertainment Group), inače donedavni vlasnik 47 posto dionica kluba, polovicu svojega udjela (23.5 posto) prodao Zlatanu Ibrahimoviću jednom od najbolji i najpoznatijih nogometaša današnjice.

Dvoboj Futsal Dinama i Hammarbyja, koji će dan kasnije odigrati još jednu prijateljsku utakmicu, ali u dvorani, prenosit će se u izravnom prijenosu na jednoj od televizija ili na YouTube kanalu Futsal Dinama.

Komentiraj