Klub zastupnika Mosta predlaže povratak ovrha na sudove

Klub zastupnika Mosta u petak je kritizirao predložene izmjene Ovršnog zakona, ocijenivši ih neustavnim i degradirajućim za hrvatske građane te predlažu povratak ovrha na sudove.

To bi, po njihovu mišljenju, osiguralo brz, efikasan i pravedan sustav ovrha.

“Postoji nedorečenost predloženih zakonskih izmjena i ne znamo kako će ovršni postupak u konačnici izgledati jer se niz pitanja ostavlja da ih se riješi podzakonskim aktima na koje Sabor uopće nema utjecaja”, upozorio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da je Vlada cijelo vrijeme govorila da će izmjene značajno pojeftiniti postupak, što je, kazao je, paušalna izjava jer je moguće da zbog određenih stvari taj postupak bude i dugotrajniji i zbog toga skuplji. Ovaj zakon sigurno neće riješiti dodatni problem dostave svakoj osobi kojoj prijeti ovrha kako bi bila upoznata s tim, smatra Petrov.

“Mi smo predložili povratak ovrha na sudove kroz elektronički sustav koji će zbog toga biti brz, efikasan i pravedan. Nadam se da će Vlada povući svoj prijedlog i nadograditi ga jer ove izmjene neće pomoći nikome”, zaključio je.

Zvonimir Troskot mišljenja je da su izmjene Ovršnog zakona kozmetičke, “kao da neku infekciju liječimo aspirinom”.

“To je vidljivo na ovršnom stampedu još iz listopada gdje je dug 247 tisuća potrošača 17 milijardi kuna i 15 tisuća poslovnih subjekata kojima je dospio dug od 15 milijardi kuna”, kazao je.

Smatra da je zakon “neustavan, degradira hrvatske građane i uvodi dvostruke standarde jer će postojati dvostruki ovršni režim”.

“Ovrha će imati tretman ovisno o sjedištu dužnika, odnosno, je li u Hrvatskoj ili izvan nje. Onim dužnicima kojima je sjedište u Hrvatskoj, ovrhe će se provoditi temeljem javnobilježničkih rješenja, a dužnici koji su izvan Hrvatske ili stranci, njima će se ovrhe provoditi temeljem sudova. To je suprotno odredbama Europske unije koja ne dopušta da se ovrhe provode temeljem javnobilježničkih rješenja iz čega je vidljivo da se hrvatske građane tretira kao ovršne dužnike drugoga reda”, naglasio je Troskot, ponovivši stajalište Mosta da bi sve ovrhe trebale ići preko sudova.

Komentiraj