Klub SDP-a traži sjednicu zagrebačke Gradske skupštine za pomoć Sisku, Petrinji i Glini

Klub gradskih zastupnika SDP-a zatražio je u utorak izvanrednu sjednicu zagrebačke Gradske skupštine na kojoj bi se iz sredstava gradske proračunske zalihe izdvojilo 4,5 milijuna kuna za pomoć Sisku, Petrinji i Glini, najpogođenijima u potresu.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić najavio je na konferenciji za novinare da će Klub gradskih zastupnika SDP-a danas predati potpise 17 gradskih zastupnika za sazivanje izvanredne sjednice Gradske skupštine. Potpise se dali i zastupnici klubova lijevog bloka, HSLS-a, GLAS-a i nezavisnih zastupnika te gradski zastupnik HNS-a.

Mišić je pozvao predsjednika Gradske skupštine HDZ-ovog Mislava Hermana da već krajem ovog tjedna sazove izvanrednu sjednicu Gradske skupštine i da se  održi u najkraćem mogućem roku.

“Na sjednici je predložena samo jedna točka dnevnoga reda – da se iz sredstava proračunske zalihe izdvoji 4,5 milijuna kuna, po 1,5 milijuna kuna za tri grada koja su u potresu najpogođenijim područjima – to su Sisak, Petrinja i Glina”, istaknuo je Mišić. Kaže da nema potrebe za prevelikom raspravom oko toga, već samo treba pokazati volju, znak solidarnosti.

Kako bi odbacili “bauk populizma” tog SDP-ovog prijedloga, Mišić kaže kako je činjenica da je većina gradova i općina to već učinila, bez da ih je oporba imala potrebu na to tjerati.

“Hrvatska je pokazala solidarnost. Jedinice lokalne i područne samouprave su pokazale solidarnost. Jedino tko nije pokazao solidarnost u ovoj situaciji je gradonačelnik (Milan) Bandić”, kaže Mišić.

Kaže da taj iznos Grad Zagreb može izdvojiti jer je to 0,05 posto gradskog proračuna za 2021., i da je to minimum solidarnosti.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bandić 2018. od tadašnjih sedam milijuna kuna proračunske zalihe, više od dva milijuna kuna potrošio na financiranje vjerskih objekata izvan Zagreba te gotovo milijun kuna za proslavu Međunarodnog praznika rada u Maksimiru. Mišić ističe i kako se proračunska zaliha smije trošiti samo za izvanredne okolnosti koje se nisu mogle predvidjeti.

Kaže i da se Bandić posljednjih dana krije te da osim što je pokazao nedostatak empatije i solidarnosti prema građanima Sisačko-moslavačke županije, ništa bolje se nije ponašao niti prema građanima Zagreba čiji objekti su u razornom potresu u ožujku već djelomično oštećeni a moguće je da su nakon potresa 28. i 29. prosinca i dodatno oštećeni.

Kaže da od Bandića “niti riječi” o tome kako je taj potres utjecao na već oštećene objekte u gradu i jesu li statičari izašli provjeriti sve objekte. Kaže da je zgrada Gradske skupštine provjerena tek jučer pa se pita koliko će tek građani čekati na provjeru svojih objekata.

Poručio je da će te odgovore gradski zastupnici tražiti i na redovnoj sjednici Gradske skupštine početkom veljače.

Na pitanje o novom stožeru koji je osnovala Vlada, Mišić kaže da ako ga je mislila osnovati trebala je to učiniti sat vremena nakon potresa.

Komentiraj