Ključni predsjednički izbori za ljevicu u Ekvadoru

EPA/Rolando Enriquez

Građani Ekvadora u nedjelju su izašli na birališta da bi izabrali nasljednika aktualnog predsjednika Rafaela Corree u odlučujućem drugom krugu, a o ishodu će ovisiti hoće li Ekvador, nakon desetljeća vladavine radikalnog ekonomista, socijalista Corree skrenuti udesno, s obzirom na oslabljenu ljevicu u cijeloj Latinskoj Americi.

Birališta za drugi krug izbora otvorena su u 7.00 po mjesnom vremenu. Ovo je prvi put da se održava drugi od izbora Corree 2006.

O rezultatima izbora u ovoj andskoj državi ovisi i sudbina utemeljitelja internetske stranice WikiLeaks, Juliana Assangea, koji se od lipnja 2012. nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Više od 12,8 milijuna stanovnika do 17.00 je obvezno izići na birališta.

U odlučujućem krugu glasanja nadmeću se Lenin Moreno, kojega je socijalistički predsjednik Correa nominirao za predsjedničkog kandidata i svojeg nasljednika te konzervativni bivši bankar Guillermo Lasso (61).

Lasso je u prvome krugu prošlog mjeseca bio drugoplasiran s 28 posto glasova, dok je za Morena glasalo 39 posto birača. No ankete pokazuju da Moreno u drugom, odlučujućem krugu glasanja ima neznatnu prednost u odnosu na svojeg protukandidata Lassa.

Predsjednička utrka je istodobno pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gdje već više od 10 godina ljevičarska moć slabi. Naime, Argentina, Brazil i Peru već su skrenuli udesno u posljednjih nekoliko mjeseci u trenutku kad regija tone u recesiju, a ljevičarski lideri se hvataju u koštac s korupcijskim skandalima.

Zahvaljujući visokim cijenama izvoza nafte, Ekvador je zabilježio čvrst privredni rast od 4,4 posto godišnje u prosjeku tijekom prvih osam godina Correina predsjedničkog mandata, ali je sredinom 2015. počeo padati u recesiju.

Correa je stekao odane pristaše među siromašnima zahvaljujući izdašnim socijalnim davanjima koja su pomogla da se stopa siromaštva smanji s 36,7 posto na 23,3 posto u zemlji sa 16 milijuna stanovnika. No aktualni je predsjednik suočen i s optužbama za korupciju te za ubiranje prihoda od visokih cijena nafte.

Analitičari smatraju da će današnje glasanje biti izbor između dviju opcija – glasanja protiv aktualne vlade i straha dijela stanovnika da će izgubiti ono što su dobili u proteklih 10 godina.

S druge strane Lasso je ujedinio glasove oporbe zahvaljujući obećanjima o otvaranju novih radnih mjesta, istodobno zaprijetivši da će oduzeti politički azil Assangeu, koji od 2012. živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao uhićenje i izručenje Švedskoj gdje ga kazneno gone na temelju optužbi za silovanje.

Assange, koji niječe optužbe, strahuje i da će ga Švedska poslati u SAD gdje bi mu se sudilo za objavljivanje stotina tisuća tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Correa, otvoreni kritičar SAD-a, svojedobno je dopustio Assangeu boravak u ekvadorskom veleposlanstvu.

Komentiraj