KLJUČNE REFORME Glas poduzetnika ima sedam prijedloga za Vladu, traži ukidanje poreza na kavu

Autor:

14.04.2022., Zagreb - U Vlaskoj ulici otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj i svijetu, Bots & Pots. Vlasnik restorana je Hrvoje Bujas.    Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s ministrima financija i gospodarstva kako bi predložila nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje. Na svojim stranicama objavili su sedam prijedloga za prvih 100 dana Vlade.

UGP tako traži podizanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40 tisuća eura na 70 tisuća eura. “Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta!”, poručuju iz UGP-a.

MINISTAR NIJE HTIO POPUSTITI Mali poduzetnici i obrtnici traže povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a, Vlada uporno odbija

Traže i snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo te frizerske i kozmetičke usluge na 13 posto, kako bi se u tim sektorima smanjila siva ekonomija te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike. Od nove Vlade traže i smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na pet posto što bi, kako kažu, pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.

Predlažu i da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno pridonijelo gospodarskom rastu. Također, Vladi će predložiti i ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju, navode u UGP-u i dodaju da ukidanje parafiskalnih nameta uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici.

UGP predlaže i ukidanje posebnog poreza na kavu. “Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 posto po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 posto. Smatraju da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače”, naglašavaju.

Predlažu i redefiniranje Zakona o trgovini. “Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor”, ističu.

Ovim mjerama, ističu, posebnu pozornost žele skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, poručuju, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Navode da otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze.

“Hrvatska vapi za ozbiljnom reformom poreznog sustava, koji treba biti pravedniji i jednostavniji, te daleko manje opterećivati prvenstveno mikro i male poduzetnike, ovo je naš startni doprinos istoj i to odmah, u prvih 100 dana nove Vlade”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.