Ključne osobe u novoj talibanskoj vladi: Mula Abdul Ghani Baradar vodit će novu vlast

Suosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Ghani Baradar vodit će novu talibansku vladu u Afganistanu, kazali su u petak talibanski izvori.

Prenosimo neke pojedinosti o osobama koje će biti visokorangirani članovi vlade. Njihove točne dužnosti tek trebaju biti potvrđene, kao i sama imenovanja.

HAIBATULAH AKHUNDZADA

Vrhovni talibanski vođa vodit će novu vladu, fokusirajući se na religijska pitanja i vladanje u duhu islama, rekao je talibanski izvor.

Akhundzada, pravni stručnjak koji je do sada djelovao iz pozadine, preuzeo je kormilo nakon što je njegov prethodnik, Mula Akhtar Mansur, poginuo 2016. u napadu američkog drona.

UN ga je identificirao kao bivšeg čelnika pravosudnog sustava koji su talibani uveli kada su vladali Afganistanom od 1996. do 2001.

Nakon imenovanja za novog vođu, pažljivo je radio na ujedinjenju pokreta, smijenivši visoke dužnosnike kako bi konsolidirao moć, zacijelio interne podjele i zaustavio odljev boraca u suparničke skupine kao što je Islamska država.

Jedan od njegovih sinova poginuo je u samoubilačkom napadu na afganistansku vojnu bazu u Helmandu 2017.

Akhundzada nije davao izjave za javnost od pada Kabula i čak kruže glasine da je prije nekog vremena poginuo.

ABDUL GHANI BARADAR

Baradar je nekoć bio bliski prijatelj originalnog vođe talibana Mule Mohamada Omara, koji mu je dao ratno ime Baradar što znači brat.

Obnašao je dužnost zamjenika ministra obrane kada su talibani prvi put vladali Afganistanom.

Nakon pada talibanske vlade, Baradar je bio visoki vojni zapovjednik zadužen za napade na koalicijske snage, po UN-u.

Godine 2010. bio je uhićen i zatvoren u Pakistanu. Nakon što je 2018. pušten na slobodu, predvodio je talibanski politički ured u Dohi, postavši jedan od najistaknutijih dužnosnika u mirovnim pregovorima sa SAD-om.

 

ŠER MOHAMAD ABAS STANIKZAI

Stanikzai, Baradarov zamjenik u Dohi, završio je vojnu školu u Indiji, koju je završio 1982.

Njegovi kolege iz školskih klupa kažu da je volio vikendom planinariti i plivati u Gangesu te da nije simpatizirao islamističke radikale.

„Nije bilo naznaka bilo kakvih radikalnih ili ekstremističkih ideja”, rekao je D.A. Chaturvedi, umirovljeni indijski general bojnik koji je sa Stanikzaijem bio u istom razredu.

Drugi njegov sudrug koji nije želio biti imenovan rekao je da je Stanikzai bio prosječan kadet koji se dobro uklopio među indijske novake.

Pošto je završio školu Stanikzai se borio u sovjetsko-afganistanskom ratu i bio zamjenik ministra vanjskih poslova u prvoj talibanskoj vladi. Tečno govori engleski, pomogao je u osnivanju političkog ureda u Dohi i jedan je od ključnih talibanskih predstavnika za strane diplomate i medije.

MULAH MOHAMAD YAQUB

Sin suosnivača talibana Mule Omara, Yaqub je želio naslijediti oca 2015. Razočarano je napustio sastanak vijeća koje je za vođu imenovalo Mulu Akhtara Mansura, ali se naposljetku pomirio s talibanskim vodstvom i imenovan je Akhundzadnim zamjenikom kada je Mansur poginuo.

Tridesetak mu je godina i nema dugo borbeno iskustvo kakvo imaju glavni talibanski vojni zapovjednici, no uživa odanost dijela pokreta u Kandaharu zbog prestižnog oca.

Prošle je godine imenovan za glavnog čelnika talibanskog vojnog povjerenstva koje nadzire sve vojne operacije u Afganistanu.

Premda ga neki zapadi analitičari smatraju relativno umjerenim, talibanski zapovjednici kazali su da je bio među vođama koji su tražili jačanje vojne ofenzive protiv gradova u tjednima koji su prethodili padu Kabula.

 

Komentiraj