Ključna uloga TV-a: Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata SAD-a 1960.

Televizijsko sučeljavanje Kennedyja i Nixona pokazalo je koliko fizički izgled može utjecati na politiku. To sučeljavanje prilikom američkih predsjedničkih izbora 1960. bilo je povijesna prekretnica jer je vjerojatno snažno utjecalo na Kennedyjevu pobjedu te navijestilo novo doba u kojem će televizija imati ključnu ulogu u politici.

Naime, to je bilo vrijeme kad je televizija dovoljno prodrla u domove Amerikanaca da bi utjecala na njihove odluke.
Fizički izgled i ponašanje kandidata na televiziji bili su od presudne važnosti. Nixon je odbio šminku, inzistirao je na užurbanom vođenju kampanje do pred samo sučeljavanje (što ga je jako umorilo), i k tome se još nije bio u potpunosti oporavio od nedavnog boravka u bolnici. Zbog svega toga, na televiziji je izgledao blijed, boležljiv i umoran, toliko da ga je odmah nakon sučeljavanja nazvala majka da ga upita je li bolestan.

Kennedy se, s druge strane, odmarao prije sučeljavanja i dobro se pripremio, tako da je izgledao osunčan, samopouzdan i opušten. Zanimljivo je da je 70 milijuna ljudi koji su gledali sučeljavanje na televiziji bilo uvjereno da je Kennedy pobijedio, a oni koji su ga slušali na radiju (mali broj ljudi) vjerovali su da je pobijedio Nixon. Dakle, vizualni dojam je bio odlučujući za Kennedyjevu prednost. I doista, ankete su pokazale da je Kennedy iz dotadašnjeg zaostatka prešao u vodstvo. Na kraju je i pobijedio na izborima i to sa samo 0,1 % glasova prednosti pred Nixonom.

Komentiraj