Klisović: “Pružit ćemo ruku stvarne podrške našim autističnim sugrađanima i omogućiti im bolje uvijete za život i razvoj”

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović i kandidat za zamjenika Renato Petek prisustvovali su obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu kojeg je organizirala Udruga za autizam Zagreb.
“Brižno ćemo slušati potrebe sugrađana s autizmom i njihovih obitelji, podržat ćemo ih, osigurati sredstva za potrebe koje su njihovi prioriteti i izgraditi Centar za autizam”, poručio je Klisović, kandidat SDP-a za gradonačelnika Grada Zagreba.
Ovogodišnji naglasak je stavljen na izradu objedinjujućeg i obveznog protokola prijema osoba s autizmom u zdravstveni sustav.
„Pružit ćemo ruku stvarne podrške našim autističnim sugrađanima i omogućiti im uvjete za kvalitetan život i razvoj. Svestrano ćemo ih podržati u njihovim aktivnostima integracije u život zajednice”,  istaknuo je Klisović.
Napomenuo je kako zanemarivanje ove ranjive skupine sugrađana stvara ogroman jaz s ostatkom zajednice o čemu svjedoči i nepostojanje protokola prijema autističnih osoba u zdravstveni sustav.
„Meni kao roditelju autističnog djeteta izuzetno je teško na današnji dan, jer je rijetko koja skupina građana s invaliditetom bila toliko puta ponižena lažnim obećanjima predstavnika gradske vlasti. Upravo na njihov dan. Jedan u nizu od problema koji je godinama obećavan, a nije riješen je izgradnja Centra za autizam.“ – rekao je Petek. Napomenuo je da su iz godine u godinu, svakog 2. travnja, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, Bandić i ekipa gledali u oči okupljene ljude, puštali su s njima plave balone i bezočno ih lagali kako će u Dubravi krenuti gradnja Centra. I tako punih jedanaest godina.
Zemljište na kojem se trebao graditi centar je bila parcela uz MSU koju je gradska vlast mijenjala u sumnjivoj transakciji za neupotrebljivu parcelu u Dubravi, u Oporovcu.
Petek je upozorio kako na toj parceli raste i može rasti samo trava je ne postoji komunalna infrastruktura da bi se izgradio Centar za autizam. Naveo je da je svake godine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba amandmanom na proračun pokušao osigurati sredstva kako bi se stvorili uvjeti za gradnju centra, što su HDZ i BM365 stranka rada i solidarnosti kontinuirano odbijali.
Autistična djeca su diskriminirana i obrazovno zanemarena od strane Grada Zagreba, poručio je Petek.

Komentiraj