KLISOVIĆ “Plenkoviću, zašto kršite hrvatske zakone?”

Zastupnik SDP-a Joško Klisović upitao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića tijekom aktualnog sata u Hrvatskom saboru zašto krši hrvatske zakone time što ne želi dostaviti dokumentaciju o putu u Helsinki Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

“Zašto kršite hrvatske zakone, vi i članovi vaše Vlade”, upitao je Klisović premijera istaknuvši kako svi moraju poštivati zakone ako želimo biti država vladavine prava, pa zato nije jasno zašto ministri i Vlada ne dostavljaju dokumente koje traži Povjerenstvo o putu u Finsku na stranački skup.

“Vi ste u kumskom srodstvu s Milanovićem, a nisu vas prijavili”

“Izrekli ste laž u svom pitanju kada ste rekli – putovanje premijera na stranački skup”, odgovorio mu je Plenković te ponovio da je u Finskoj bio u bilateralnom posjetu finskom kolegi, koji nema nikakve veze s Europskom pučkom strankom.

“To isto Povjerenstvo otvara neki postupak jer je jedan naš kolega imenovan u mom mandatu za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini, a bio sam mu kum na vjenčanju. Vi ste u kumskom srodstvu s Milanovićem, a bili ste imenovani zamjenikom ministra. Ja se ne sjećam da je neki kreativac vas prijavio” kazao je Plenković Klisoviću.

“Ovo je po meni amblematičan slučaj da razjasnimo neke stvari zašto neko postoji, za koji smisao i svrhu nadležnosti i to je bit ovoga”, zaključio je Plenković.

Klisović je nezadovoljan odgovorom zatražio pisani odgovori ustvrdivši da se premijer postavlja iznad zakona i šalje poruku da zakoni u ovoj zemlji ne vrijede za sve jednako. “Time doprinosite klimi kaosa i destrukcije u ovom društvu”, poručio je Plenkoviću.

Zastupnici SDP-a Damir Mateljan, Sabina Glasovac i Gordan Maras u svojim pitanjima nastavili su prozivati Vladu za korumpiranost, nepotizam i sukob interesa ponavljajući pitanja premijeru zašto je smijenio bivše ministre Gabrijelu Žalac, Gorana Marića, Lovru Kuščevića…

“Vidim da ste se svi dogovorili, da ste na klubu dobili okvirčić da treba na Vladu staviti neku fleku o korupciji. I ja to razumijem, to je vaše legitimno pravo”, odgovorio je Plenković SDP-ovcima.

Rekao je kako sve oko smjena bivših ministara pojasnio tijekom rekonstrukcije Vlade. “Vas je pogodilo da smo nakon toga porasli u anketama”, ustvrdio je premijer.

Istaknuo je i da su policija, DORH, sudovi, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neovisni i rade svoj posao. “Ima li tu nekoga tko je zaštićen, koga se ne smije pitati? Nema. To vam je dokaz da nema nedodirljivih”, rekao je Plenković.

Maras opet s naljepnicom na laptopu

Maras je došao u sabornicu s laptopom na kojem je naljepnica s natpisom “HDZ=korupcija” i iako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković apelirao da ukloni tu naljepnicu on to nije učinio.

“Ja se HDZ-a ne plašim. Građani su me birali da kažem da je dosta korupcije HDZ-a. Moje je pravo da iznosim svoj stav”, poručio je Maras.

Na upit Domagoja Mikulić (HDZ) o uspjesima Marije Pejčinović Burić, Ivane Maletić i Dubravke Šuice ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da su to uspjesi hrvatske diplomacije i Vlade te da oni nisu slučajni već dokaz snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske.

Nezavisnog zastupnika Tomislava Panenića zanimali su dugovi u zdravstvu, na što je Plenković ustvrdio da je u vrijeme njegova mandata došlo do smanjenja dugova u zdravstvu te naglasio da nema tranzicijskog sustava u kojem nema problema u zdravstvu.

Odgovarajući na upit Tulija Demetlike (IDS), obećao je da će Opća bolnica u Puli biti dovršena bez ikakve rezerve i da će Vlada osigurati dodatna sredstva zbog povećanih troškova.

Komentiraj