KLISOVIĆ “HDZ pokušava suzbiti rad Povjerenstva, koje radi u okvirima zakona”

SDP-ov Joško Klisović komentirao je u Novom danu N1 televizije rezultate europskih izbora, ali i odnos vladajućih prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

“Očigledno je da odnosi HDZ-a i Povjerenstva nikad nisu bili idilični, a sad su sve zaoštreniji”, poručio je Klisović dodavši da je to normalno jer svaki tjedan izađe neki skandal vezan uz moguću zlouporabu dužnosti koju su članovi Vlade prije obnašali.

“Normalno je da je Povjerenstvo pod većim pritiskom, to je ono što šteti HDZ-u, priča povezana s ortačkim kapitalizmom. To je ono što ovom narodu smeta, zbog toga se sele u Irsku. Zato HDZ pokušava suzbiti rad Povjerenstva, koje radi u okvirima zakona… Pokušava se umanjiti vrijednost rada hrvatske institucije, a poziva se na rad institucija. Svako derogiranje institucija i njihovog ugleda dprinosi rastakanju demokratskog sustava u zemlji”, misli Klisović.

Komentirao je uspjeh SDP-a na europskim izborima rekavši da su se poravnali s HDZ-om po broju mandata. Priznao je da SDP nije imao više glasova nego na prošlim izborima, ali da je HDZ podacio. Dodao je da su izbori pokazali pravu krvnu sliku političke scene, da se pokazalo da je SDP i dalje stožerna stranka ljevice dok se stanje na desnici promijenilo te da HDZ tamo više nije apsolutni vladar.

Komentirao je rast populističkih stranaka u EU. Rekao je da nisu rasle u mjeri u kojoj se očekivalo prije izbora.

“U EU se izlaznost povećala pa tako i u Hrvatskoj i to je reakcija na rast populizma. Populsiti su izvukli ljude van na birališta, ali su i ljudi koji podržavaju mainstream stranke izašli u većem broju na izbore. U EU će mainstream stranke i dalje imati glavnu riječ… Ali moram priznati da će rast populističkih stranaka uvesti novi ton u rasprave u EP koji se više neće moći ignorirati”, smatra Klisović.

Govoreći o uspjehu Mislava Kolakušića, Klisović je rekao da je preuzeo dobar dio glasova Živog zida, ali da je stavio ispred toga titulu sudac kako bi si dao veću vjerodostojnost. Nije siguran da će si Kolakušić moći osigurati dugoročnu prisutnost na političkoj sceni.

“Kada se emocije slegnu, birači će više glasati za stranke koje imaju programe, a ne za one koji samo kritiziraju”, zaključio je.

Komentiraj