Klinika za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ dobila vrijedan aparat

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Nakon sastanka s predstavnicima Uprave na čelu s ravnateljicom klinike Alemkom Markotić posjetio je Centralni dijagnostički laboratorij.

“Danas je lijepa prigoda jer smo zahvaljujući urgenciji premijera Plenkovića i njegovog tima uspjeli dobiti u Europi jako željeni aparat za Hrvatsku i ovu kliniku. To je je Cobas 6800, robotizirani i automatizirani aparat koji može izolirati i detektirati preko 1.500 uzoraka u 24 sata”, rekla je novinarima Markotić, kako prenosi HRT.

“To je velika stvar ako se drugi val pojavi. Htjela bih istaknuti da smo imali iznimno dobru situaciju među zdravstvenim djelatnicima. Samo su 2 djelatnika imali blaže simptome. To možemo zahvaliti velikim dijelom opet državi i Vladi jer kad je u cijeloj Europi bila nestašica opreme, naši su djelatnici imali opremu. Aparat je vrijedan negdje oko 3 milijuna kuna. Hrvatskoj je taj aparat doniran. Iznimno je važna brza dijagnostika za zbrinjavanje bolesnika”, rekla je Markotić.

Plenković je rekao da izrazito cijene ono što je Hrvatska u ovoj krizi korone pokazala. “A pokazala je da država funkcionira, pokazala je da zdravstveni sustav funkcionira, da funkcionira i sustav opskrbe zaštitnom opremom koju smo u vrlo kratkom roku, a onda i u više nego dovoljnim količinama osigurali za sve zdravstvene djelatnike, za socijalne radnike, za predstavnike civilne zaštite, policije, svih onih koji su bili involvirani. Na taj način smo osigurali da, komparativno gledano, naš angažman u protekla 4 mjeseca rezultira s jako smanjenom zarazom, ogromnim brojem izliječenih i samo 107 preminulih sugrađana”, rekao je Plenković.

Komentiraj