PBZ Grupa

Klinika za dječje bolesti Zagreb dobila vrijednu donaciju PBZ Grupe

Predstavnici PBZ Grupe uručili su Klinici za dječje bolesti Zagreb donaciju u iznosu od 305 910 kuna, omogućivši kupnju digitalnog EMNG uređaja s evociranim potencijalima te nadogradnju digitalnog EEG sustava za Kliniku za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Donacija je dio pomaganja nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva pod nazivom ‘Praćenje djece s neurorizicima’, koje je Ministarstvo pokrenulo još 2007. godine, a od 2008. pomaže mu PBZ Grupa donirajući bolnicama diljem zemlje sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja kako bi se ujednačila i unaprijedila kvaliteta zdravstvene skrbi neurorizične djece na području cijele zemlje.

“Drago mi je da smo danas u jednoj od naših najpoznatijih dječjih bolnica te se nadam da će ova donacija i za nju kupljeni uređaji omogućiti što ranije otkrivanje poteškoća i liječenje malenih pacijenata. Sredstva za ovu donaciju PBZ Grupa je prikupila putem svog projekta ‘Činim dobro svaki dan’, koji je namijenjen dobrobiti djece i mladih. Ovaj projekt kreirali smo prije deset godina u želji da dugoročno i stalno, iz dana u dan, kao što govori i naziv projekta, pomažemo zajednici u kojoj poslujemo. Klinika za dječje bolesti Zagrebu ima posebno mjesto u našem projektu”, istaknuo je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb se u okviru ‘Programa rane intervencije’ sustavno i multidisciplinarno prati razvoj neurorizične djece. To su djeca rođena iz trudnoća kompliciranih bolestima majke, krvarenjem, infekcijama ili zastojem rasta ploda, koja su u trudnoći izložena djelovanju nepovoljnih rizičnih čimbenika koji ometaju njihov rast i razvoj, a radi se o oko 10% novorođenčadi, od čega je oko 3% visokoneurorizične djece. Na razini Hrvatske to znači da se svake godine potencijalno rađa oko četiri tisuće neurorizične djece, odnosno oko 1 000 visokoneurorizične djece. Kod takve djece postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji i učenju, a pravovremena dijagnostika i habilitacija mogu spriječiti razvoj bolesti.

“Da bismo prevenirali neurorazvojna oštećenja, potreban je organizirani sustav praćenja neurorizične djece, a to je Registar neurorizične djece, čiji je cilj obuhvatiti svu djecu s neurorizicima i standardizirati ih, pratiti i liječiti. Stoga je u RH uz pomoć Ministarstva zdravstva 2007. počeo pilot projekt ‘Praćenja djece s neurorizicima’. Naša Klinika, odnosno Odjel za neuropedijatriju, kao nacionalni centar izvrsnosti u ovom području, jedan je od začetnika tog projekta koji pomaže PBZ Grupa te je od iznimne važnosti u ranoj dijagnostici, liječenju i praćenju neurorizične djece. Pri našoj je Klinici i sjedište Hrvatskog registra cerebralne paralize od 2012.godine, kao dio europskog Registra za praćenje djece s cerebralnom paralizom”, istaknuo je prof.dr.sc. Goran Roić, dr.med., ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

“Namjenskim doniranjem sredstava za kupnju uređaja za evocirane potencijale i novog servera za EEG-rafsko snimanje djece s neurorizicima omogućit će nam nastavak boljeg sustavnog praćenja djece, ranije otkrivanje pridruženih oštećenja i njihovo pravovremeno liječenje i rehabilitaciju, kako bi posljedice oštećenja bile što manje, s obzirom na plastičnost mozga u razvoju. Upravo zbog toga je velika vrijednost ove donacije, na čemu iskreno zahvaljujemo PBZ Grupi, koja je i ovoga puta prepoznala važnost ulaganja u sofisticiranu medicinsku opremu bez koje ovaj projekt, odnosno kvalitetna zdravstvena skrb neurorizične djece ne bi bila moguća”, zaključila je doc.dr.sc. Vlasta Đuranović, dr. med., voditeljica Odjela neuropedijatrije.

Na naslovnoj slici su s lijeva na desno: Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda; prim. dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva; prof.dr.sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb; doc.dr.sc. Vlasta Đuranović, voditeljica Odjela neuropedijatrije; Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a

Obilazak doniranog uređaja na Odjelu za neuropedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb

Komentiraj