Klinika za dječje bolesti Zagreb dobila donaciju od 305.910 kuna

Klinici za dječje bolesti Zagreb uručena je donacija PBZ Grupe u iznosu od 305.910 kuna za kupnju digitalnog EMNG uređaja s evociranim potencijalima i nadogradnju digitalnog EEG sustava za Kliniku za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Donacija je dio pomaganja nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva “Praćenje djece s neurorizicima”, pokrenutog 2007. godine. Treća je to donacija Klinici za dječje bolesti Zagrebu, uključujući ranije donirani EEG uređaj i opremu za senzornu sobu.

Razvoj neurorizične djece Klinika za dječje bolesti Zagreb prati kroz “Program rane intervencije“, a radi se o djeci rođenoj iz trudnoća kompliciranih bolestima majke, krvarenjem, infekcijama ili zastojem rasta ploda, odnosno oko 10 posto novorođenčadi, od čega je oko 3 posto visokoneurorizične djece.

Na razini Hrvatske svake se godine potencijalno rađa oko 4000 neurorizične djece, odnosno oko 1000 visokoneurorizične djece, kod kojih postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji i učenju, a pravovremena dijagnostika i habilitacija mogu spriječiti razvoj bolesti.

Odjel za neuropedijatriju Klinike za dječje bolesti nacionalni je centar izvrsnosti na tom području i jedan je od začetnika projekta “Praćenja djece s neurorizicima“ iznimno važnog u ranoj dijagnostici, liječenju i praćenju neurorizične djece, istaknuo je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić u zahvali na donaciji.

Voditeljica Odjela za neuropedijatriju Vlasta Đuranović naglašava da će se kupnjom uređaja za evocirane potencijale i novog servera za EEG-rafsko snimanje djece s neurorizicima omogućiti nastavak boljeg sustavnog praćenja djece, ranije otkrivanje pridruženih oštećenja i njihovo pravovremeno liječenje i rehabilitaciju, kako bi posljedice oštećenja bile što manje, s obzirom na plastičnost mozga u razvoju.

Komentiraj