Dubravka Petric/PIXSELL

Velike suše sve češće na području Južne Amerike

Klimatske promjene su sve očitije na području Južne Amerike, jer je učestalost nekih elementanih nepogoda sve veća. Od drevnih šuma Patagonije pa sve prema Brazilu i Peruu, podaci o klimi tijekom 600 godina pokazuju sve veću učestalost ekstremnih suša i drugih nepogoda.

Nedavno istraživanje je pokazalo kako su velike suše i neobično vlažna razdoblja tijekom godišnjih doba u porastu od sredine 20. stoljeća. Znanstvenici su pokušali rekonstruirati promjene u klimi ovog kontinenta šest stoljeća unatrag. Koristili su se i metodom bušenja izuzetno starih stabala, iz kojih su uzimali uzorke. Mariano Morales iz Argentinskog instituta za snijeg, ledenjake i okoliš je otkrio kako su uzorke veličine grafitne olovke analizirali  modernim tehnikama.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištom Columbia u New Yorku. Jason Smerdon, koji radi u opservatoriju Lamont-Doherty, je naglasio kako su se velike suše prije pojavljivale svaki dvadeset, dok je danas taj vremenski razmak sveden na 10 godina.

Direktor Argentinskog instituta za tlo, Miguel Angel Taboada, je istaknuo da je posljednja velika suša bila tijekom 2008. i 2009. godine, nakon prolaska pojave metorološkog fenomena el niño.

Ovakva kretanja su potaknukla poljoprivrednike na primjenu novih poljoprivrednih tehnika, izgradnju modernih sustava navodnjavanja, preusmjeravanja i prikupljanja voda.

Komentiraj