Klimatske promjene i digitalna ekonomija u fokusu zadnjeg dana summita G7

Vođe G7 na posljednjem će danu summita u francuskom Biarritzu, u ponedjeljak, razgovarati o klimatskim promjenama i digitalnoj ekonomiji.

Rasprava o klimatskim promjenama mogla bi izazvati nesuglasice, uzimajući u obzir neslaganja unutar skupine, pogotovo averziju američkog predsjednika Donalda Trumpa prema multilateralnim sporazuma o ekološkim pitanjima, za koje strahuje da koče razvoj američkog gospodarstva.

Vođe će također razgovarati o digitalnoj ekonomiji, a Trump je već kritizirao Pariz zbog francuskog plana uvođenja digitalnog poreza, što u Washingtonu izaziva zabrinutost zbog mogućnosti nanošenja štete američkim tehnološkim divovima.

Jedan od najvažnijih bilateralnih razgovora dana bit će susret Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Do sada su Trump i domaćin, francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušali predstaviti prijateljske odnose i, gdje god je to moguće, zajednička stajališta Zapada.

U nedjelju je iznenadni posjet iranskog ministra vanjskih poslova Muhameda Džavada Zarifa, povećao mogućnost izazivanja tenzija, ali se Zarif susreo s Macronom i drugim francuskim dužnosnicima.

Trump je održao niz bilateralnih susreta u nedjelju, uključujući prvi susret s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, na kojem su razgovarali o američko-britanskom trgovinskom sporazumu nakon brexita.

Summit završava poslijepodne, a zajedničku konferenciju za novinare trebali bi održati Macron i Trump.

Komentiraj