Klimatolog Krešo Pandžić: “Ugrije li se Zemlja više od dva stupnja, teško se braniti od elementarnih nepogoda”

Znanstveno tijelo Ujedinjenih naroda u ponedjeljak će objaviti procjenu kako će klimatske promjene u budućnosti utjecati na naš planet. Hrvatski klimatolog Krešo Pandžić za Dnevnik Nove TV u subotu je govorio o izvješću i procjeni.

”Nije ništa tragično. Utvrđeno je da je najtoplija zadnja dekada otkad postoje mjerenja na Zemlji”, rekao je. i dodao da se dosad temperatura povećala oko jedan stupanj Celzijusov u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Sama temperatura, ističe, nije toliko tragična koliko posljedice koje izaziva – sve češći i jači ekstremni događaji – poplave, suše, požari.

Razlika između zagrijavanja Zemlje za 1,5 stupanj ili za tri stupnja najbolje se može iskazati u posljedicama. ”Postoji ogromna razlika u tim ekstremnim događajima. Jer ako bi se ugrijala više od dva stupnja, teško se braniti od elementarnih nepogoda”, objasnio je.

Postoji pet scenarija – od najblažeg do najgoreg. ”Moguće da je najrealniji srednji, međutim postoje dobri preduvjeti da se ostvare i najpovoljniji uvjeti”, rekao je Pandžić.

Izvješće je, kaže, napravljeno za donositelje odluka – primjerice za vlade ili vlasti na lokalnoj razini. ”Treba uvesti u zakonodavstvo određene pretpostavke da bi se postigao najbolji cilj”, izjavio je Pandžić.

Komentiraj