Kletva “Fantoma opere” pogodila pariško kazalište uoči premijere

Kletva “Fantoma u operi” čini se da se ponovno ostvarila u nedjelju navečer kad je izbio požar u pariškom kazalištu prijeteći tako premijernoj izvedbi mjuzikla u Francuskoj koja se trebala održati sljedećeg mjeseca.

Najprofitabilniji mjuzikl britanskog skladatelja Andrewa Lloyda Webbera trebao se početi prikazivati u kazalištu Mogador u Parizu 13. listopada.

No požar koji je izbio ispod pozornice u nedjelju ujutro doveo je u pitanje te planove, objavila je uprava kazališta. U gašenju požara ozlijeđen je jedan vatrogasac.

Tijekom godina praznovjerje vezano uz tu predstavu proširilo se među publikom i glumačkim postavama koji vjeruju da su izvedbe mjuzikla uklete na način na koji je Shakespeareov “Macbeth” čije ime glumci izbjegavaju izgovoriti.

Inspiracija Gastonu Lerouxu za pisanje “Fantoma” bio je pad utega koji je držao luster u pariškoj operi 1896. i ubio gledatelja  a ozlijedio mnoge druge.

Požar u nedjelju uništio je kulisu za mjuzikl. “Teško je u ovom trenutku procijeniti koje će vrijeme biti potrebno za obnovu”, navodi se u priopćenju kazališta.

Uzrok požara nije poznat.

Komentiraj