Kleinberger: “Štrajk radnika Čistoće nikome ne bi donio dobro”

Darko Kleinberger, predsjednik Sindikata Zagrebparkinga i član pregovaračkog tima sindikata Zagrebačkog holdinga vezano za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenika, u subotu je za HRT komentirao mogući opći štrajk, kojem su najbliži radnici Čistoće.

Kleinberger je rekao kako se od 2019. godine nije mijenjao status zaposlenika u Zagrebačkom Holdingu, ali od onda do danas inflacija je ‘pojela’ sve i situacija je gora nego 2019. godine. “U zadnjim godinama jako puno vozača Čistoće odlazi trbuhom za kruhom”, rekao je i dodao kako je plaća osnovni problem jer ista ne može zadovoljiti potrebe radnika.

Naglasio je da je osnovica plaće u Holdingu 3052 kune, a koeficijenti su ti koji povećavaju osnovicu. “Najniža plaća čistača je oko 5 tisuća kuna mjesečno i s tim se treba preživjeti”, rekao je i dodao da svi sindikati Holdinga sudjeluju u pregovorima koji se vode već dva mjeseca. Istaknuo je da se ne pregovara s gradskom upravom već s upravom Zagrebačkog holdinga.

“Zbog manjka radnika i manjka vozila, kada se sve stavi zajedno, onda su problemi evidentni svuda. Štrajk je zadnja opcija, ako ne uspiju pregovori”, poručio je i dodao da ne postoji zakonsko uporište za štrajk osim za štrajk solidarnosti.

Kleinberger smatra da će naplata putem vrećica za smeće ‘Čistoći’ u budućnosti donijeti samo gubitak. “Dogurat ćemo do toga da nam ne treba štrajk zato što i tako nećemo imati radnike za rad u ‘Čistoći’. Moramo dići plaće radnicima kako bi zadovoljili uvjet zbog kojeg želite raditi neki posao zbog plaće, a ne zato što vam je to lijepo”, istaknuo je za HRT.

Na pitanje što bi se dogodilo da radnici Čistoće sada počnu sa štrajkom, Kleinberger je rekao kako to u vrijeme Adventa nikome ne bi bilo dobro, a najmanje građanima Zagreba.

“Zadali smo si rok do 20.12. za pregovore jer si ne možemo dopustiti da pregovaramo za vrijeme Božića i Nove godine. Poučeni prošlim iskustvima, to je bila katastrofa. Što se tiče kolektivnog ugovora, poslodavac je sve ispoštovao, ali nemaju namjeru isplatiti do Nove godine jer, kako kažu, nemaju novaca”, zaključio je.

Komentiraj